Kiközösítik a gyereket, nem szeretik az iskolában? Tanítsd meg, hogyan védheti meg magát!

Azért, hogy más gyerekek ne kötekedjenek a tieddel, nem feltétlenül szükséges a gyerekednek erősnek lennie. A tapasztalt szülők más szabályokat javasolnak.

A gyereknek kell legyenek bizonyos tulajdonságai, ezzel együtt sem fogja tudni megvédeni magát az összes kötekedő pajtásától, de segíteni fog neki abban, hogy több önbizalma legyen és el tudja viselni a kötekedést.

Érdemes a most felsorolandó dolgokra megtanítani a gyereket:

1. Ne váljon áldozattá

Amikor egy személy elismeri a sérülékenységét engedi, hogy megbántsák, hogy más személyek kötekedjenek vele, akkor egyből áldozattá válik. Nagyon fontos elmagyarázni a gyereknek, hogy egy embernek sincs joga ahhoz, hogy a másik embert megbántsa vagy lenézze.

2. Kérjen segítséget

A gyerek rengeteg dolgot meg tud oldani egyedül is, vannak azonban olyan helyzetek, amikor szüksége van egy felnőtt segítségére. Tudnia kell, hogy a tanárokkal beszélhet, ha az osztálytársai bántják.

3. Ne reagáljon az ugratásokra

Egy rosszul sikerült vicc, egy pletyka és a gyerek könnyen vitába bonyolódik. Az erő és a magabiztosság abban rejlik, ha nem reagál ezekre a dolgokra. El kell magyarázni a gyereknek, hogy ha nem veszi figyelembe azt a személyt, akkor sokkal hamarabb békén fogja őt hagyni.

4. Megvédheti azt ami az övé

Nem megengedett dolog, hogy elvegyük a másik ember dolgait vagy, hogy tönkretegyük azt. El kell magyarázni a gyereknek, hogy vigyázzon a dolgaira és nem köteles megosztani senkivel azt ami az övé. Ha mégis elveszik tőle, kérje vissza, vagy kérjen meg egy felnőttet, hogy tegye meg helyette.

5. Legyen a gyereknek egy hobbija

Próbáljuk meglátni azt amit szeret csinálni, amit a legjobban csinál és segítsünk neki fejlődni azon a területen. A tánc, sakk, rajzolás, sport, mindegy, hogy mi, amit a gyerek választ az a lényeg, hogy érezze jól magát. Így megérti, hogy értékes ember és nem az osztálytársai véleményén múlik, hogy ő milyen is.

6. Bízzon a saját erejében

Tiszteljük a gyereket és álljunk ki mellette a nehéz helyzetekben is. Nagyon fontos dolog, hogy a gyerek érezze, hogy szeretik és tisztelik őt. Ha érzi, hogy fontos, nem fél majd megvédeni magát.

7. Nem mindegy kivel barátkozik

Meg kell tanítani a gyereket arra, hogy jó kapcsolatai legyenek. Meg kell értenie, hogy a gyerekek olykor meggondolatlanok, nem lehet mindenkivel jó barátságban lenni és nem is kell. Fontos, hogy ne álljon mindenkivel szóba, ne érdekelje a többi gyerek véleménye.

Hozzászólások: