A legnőiesebb mecset Szulejmán lányának épült

Ez a látványos, nagyon nőies mecset, amely a nagy török ??építész Mimar Sinan műve, az oszmán építészet egyik legnagyobb teljesítménye.  Az 1562-1565 között épült mecsetet  Nagy Szulejmán szultán kedvenc lányának, Mihrimah hercegnőnek építtette.

Mihrimah a szultán szerelmétől, Hürrem szultánától született, és mind külsőre, mind belső tulajdonságait tekintve nagyon hasonlított az édesanyjára. Intrikusságát, hatalomvágyát, ugyanakkor vidámságát tekintve nem maradt el Hürrem mögött.

harim_kuzey_2_copy

Az apja imádta, kikérte tanácsait, elvitte magával hadjáratokra, és egyedül a hercegnőt jelölte meg összes gyermeke közül, akit majdani halála után mellé temethetnek.

?????????????????????

A mecset komplexumban helyet kapott egy iskola, teológiai főiskola, hamam (török ??fürdő), üzletek és sírok. Sajnos súlyosan megsérült a földrengések során, melyek 1766 és 1894 között következtek be. A mecsetet átépítették, de a többi épületet nem. A mecset  alaprajza egy négyzetet formáz, a tetején egy hatalmas kupola, melyet négy ív támogat, és három sor ólomüveg ablak teszi világossá a teret.

?????????????????????????????????

A bőségesen áradó fény és a többi dísz, dekoráció a mecsetet világossá, vidámmá, finoman nőiessé teszi. Ez a csodás mecset ismét látogatható, miután hosszú évekig zárva tartották a restaurálási munkák miatt. A Mihrimah Sultan mecset most szebb, mint valaha.

Hozzászólások:

7 thoughts on “A legnőiesebb mecset Szulejmán lányának épült”

Comments are closed.