25 fontos illemszabály, amit mindenkinek ismernie kellene

Az általános etikett sajnos egy tipikusan olyan dolog, ami igen erős hanyatláson megy keresztül napjainkban, köszönhetően annak a ténynek, hogy egyre kevesebben vesznek róla tudomást. Bár egyre kevésbé képezi a mindennapi életünk szerves részét, azért fontos, hogy ha nem is mindennel, de legalább a legalapvetőbb illemszabályokkal tisztában legyünk. Cikkünkben most ezeket próbáltuk meg összegyűjteni.

 

1. Ha valaki ‘meghív’ valakit valahová, akkor az azt jelenti, hogy a meghívó fizet a meghívott félnek mindent. Ha pedig valaki azt mondja: ‘menjünk el egy étterembe”, akkor ez esetben mindenki saját magának fizet. Ha egy férfi felajánlja, hogy kifizeti a hölgy (pl.) vacsoráját, akkor a nőnek illik ezt elfogadni.

2. Sose helyezd az asztalra a telefonodat nyilvános helyen. Ezzel ugyanis azt sugallod, hogy unatkozol és legszívesebben már elmennél az adott helyről.

3. Sose hívj randira egy lányt, ha nem tudod az egész estét vele tölteni, csak például x időpontig érsz rá. Illetlenség.

4. A férfinek soha nem illik megfognia egy nő táskáját, ugyanakkor illik levennie például a kabátját, ha megérkeznek valahová.

5. Ha sétálsz valahol egy barátoddal, aki köszön egy számodra ismerős személynek az utcán, illik neked is köszönni neki, még akkor is, ha te nem ismered azt a személyt.

6. Kerüljük a felesleges beszélgetéseket a telefonon, ha valakivel hosszasan szeretnénk társalogni, illik az illetővel inkább személyesen találkozni.

7. Mindig tartsuk tisztán a cipőnket, ez ugyanis nagyon sokat elárul rólunk.

8. Ha valaki megbánt valamivel, nem illik felkapni a vizet és hangosan visszaszólni, ne süllyedj le az ő szintjére. Csak mosolyogj és hagyd magad mögött a modortalan embert.

9. A férfinak sétálás közben mindig a nők bal oldalán kell menniük, kivéve a katonáknak, akiknek készen kell állniuk a tisztelgésre.

10. A sofőröknek kötelességük figyelemmel lenni a gyalogosokra is és nem belehajtani egy nagy pocsolyába, ha azzal lefröcskölheti a gyanútlan járókelőket.

11. 6 dolog amiről nem illik beszélned nyilvánosan: életkor, pénz, családi veszekedés, vallás, egészségügyi problémák, szerelmi ügyek.

12. Ha egy moziban vagy színházban fel kell állítanunk az embereket, hogy elfoglalhassuk a helyünket, a férfinek illik előre mennie és megkérni az embereket, hogy álljanak fel.

13. A férfinek sosem szabad megérintenie egy nőt az engedélye nélkül. Például elfogadhatatlan ha egy beszélgetés alkalmával csak úgy megfogja egy férfi a nő kezét. Ez alól kivételt képez, ha például az autóba szeretnének segíteni beszállni egy hölgynek, vagy az úttesten akarják átkísérni.

14. Ha valaki hozzád szól, hogy: ,,Te, ott!”, nem kötelességed odanézni vagy figyelembe venni, ez ugyanis elfogadhatatlan megszólítási forma.

15. Sose fújjunk magunkra túl sok parfümöt, inkább vigyük magunkat és ha úgy érezzük kell, akkor fújjunk még magunkra egy keveset.

16. Egy jól nevelt férfi mindig kellő tisztelettel bánik a nőkkel.

17. Ha egy nő is van a társaságban, a férfi csak akkor gyújthat rá egy cigarettára, ha arról előzetesen engedélyt kért a hölgytől.

18. Akárki is vagy (cégigazgató, vagy a pizzafutár), ha belépsz valahova, mindig neked kell köszönni elsőként az ott tartózkodóknak.

19. A szülőknek illetlenség beleolvasniuk a gyermekük levelezésébe. (ha csak erre nincs valami komoly indok) Tartsuk tiszteletben a szeretteink és rokonaink magánéletét.

20. A pároknál is hasonlóan működik ez, sosem illik a barátunk/barátnőnk táskájában, zsebében vagy levelei között turkálni.

21. Sosem szabad hajszolni a divatot és mindig az éppen aktuális stílust követni. Sokkal hasznosabb, ha megtaláljuk a számunkra ideális, nekünk tetsző divatot és stílust, amiben mi is jól érezzük magunkat és környezetünk is mutatósnak talál.

23. Kerüljük a hangosan nevetést, nyilvános helyeken. Nem illik.

24. Sose bámuljunk vagy mutogassunk valakire az utcán. Illetlenség.

25. Ne felejtsük el megköszönni a dolgokat a rokonoknak és barátoknak sem, ők is ugyanúgy igénylik a köszönetet, mint mások. Tiszteljük őket.

Hozzászólások: