A depresszió jelei

Bár a lélek egészsége egyre nagyobb szerepet kap napjainkban, még mindig hajlamosak vagyunk szemet hunyni, hogy ha magunkon, vagy egy hozzánk közel álló emberen véljük felfedezni a depresszió jeleit, és megmagyarázni különböző indokokkal, tagadva egy valós, létező, és rendkívül veszélyes betegséget. Íme, a depresszió legjellemzőbb tünetei. Fontos, hogy az alábbi tünet együtteseket ismerjük fel, és ha felfedezzük őket, ne legyintsünk vállvonogatva, hogy ugyan, ez csak átmeneti rossz periódus.

A-depresszio-jelei_b67a361039a709881dbc354c2a431013

Rossz hangulat

 

Ez a legegyértelműbb jele a depressziónak, ami gyakran párosul alacsony önértékeléssel, és a haszontalanság érzésével. A depressziós emberek ritkán veszik észre magukon, hogy egyre kritikusabbá és bíráskodóbbá válnak, elsősorban önmagukkal szemben. Nem ritka az sem, hogy a lelkiismeret furdalás állandó kísérője az életüknek, minden miatt. A kedvetlenség gyakran sokkal rosszabb és elviselhetetlenebb a reggeli órákban, majd a délután folyamán egyik pillanatról a másikra hirtelen pálfordulás áll be a depressziósok hangulatában, minden ok nélkül.

 

 

Az érdeklődés és az öröm hiánya

 

Az anhedónia, ahogy a szakemberek emlegetik, szintén igen gyakori jele a depressziónak. Ebben az állapotban a betegek elvesztik érdeklődésüket, még azok iránt a dolgok iránt is, amelyek korábban örömmel, izgalommal töltötték el őket. Minden, az egész világ, lapossá, szürkévé, egyhangúvá válik, ahol semmi nem ér egy fapadkát sem. Ez sajnos a betegek szociális kapcsolatára is érvényes lehet, melynek következménye elzárkózás, a pár- és családi kapcsolatok megromlása.

 

 

Étvágyvesztés és a libidó csökkenése

 

A depresszióba zuhant emberek egész egyszerűen nem éreznek késztetést arra, hogy egyenek, még akkor sem, ha éhségérzetük van. Nem vágynak ízekre, és arra, hogy táplálják saját szervezetüket. A betegek szexuális életében is jelentős hanyatlás figyelhető meg, hiszen ők úgy érzékelik, hogy a világban minden rossz, semmi nem működik megfelelően, ezáltal a kapcsolatuk sem, és egy porcikájuk sem vágyik arra, hogy intim közelségbe kerüljenek akár a saját társukkal, és szinte érthetetlen számukra, hogy egyáltalán a másik fél miért vonzódna hozzájuk.

 

 

Álmatlanság és fáradtság

 

A depresszió gyakran jár kéz a kézben az álmatlansággal, a kialvatlansággal, akár annak ellenére is, hogy szélsőséges esetben gyakorlatilag állandóan alszanak a lelki betegek. Jellemző az is, hogy ha nehezen, de sikerül is elaludniuk, hajnalban felébrednek, és már nem tudnak visszaaludni.

 

 

Testi tünetek

 

A depresszió gyakran fizikai tünetekben is megnyilvánul fájdalom formájában, amik kezelés hatására sem múlnak el, hiszen pszichés zavarokból eredeztethetőek.

 

Feledékenység, határozatlanság

 

A kettő összekapcsolódik, hiszen a memória romlásával, sokkal bizonytalanabbak a depressziósok a döntéseik meghozatalakor, hiszen nem tudnak objektíven mérlegelni, főleg, ha cserben hagyja őket a memóriájuk, és a korábbi tapasztalataik. Mindenhez félve állnak, azzal az érzéssel, hogy így is úgy is kudarcot vallanak és elbuknak.

Hozzászólások:

2 thoughts on “A depresszió jelei”

Comments are closed.