A tüdőrák figyelmeztető korai tünetei, ne legyints rájuk!

Az egyik legagresszívabb rákfajta a tüdőrák A diagnosztizált betegek egyharmada éli csak túl 3 év elmúltával a betegséget. Minden rákhalálozás egy harmada tüdőrákból fakad.

Különböző környezeti ártalmak, környezetszennyezés, de főleg a dohányzás komoly rizikófaktor.

75775_kep

Íme a tünetei:

krónikus köhögés

A megfázásos vagy bronchitises köhögés esetében van valami egyéb tünet, ami gyulladásos folyamatra utal, Az elhúzódó, krónikus, több hétig tartó köhögés esetében ki kell szűrni a rák eshetőségét, akkor is, ha lehet, egyszerű allergiáról van szó

Légszomj, nehézlégzés

A felnt említett tünet jelezhet szív- vagy tüdőbetegséget egyaránt. ha semmi oka nincs (túlzott testmozgás), akkor a légszomjjal azonnal orvoshoz kell fordulni.

Mellkasi fájdalom

A tüdőrák tünete lehet az éles mellkasi, válltáji vagy hátfájdalom. Szívbajt is jelezhet, de lehet pszichés eredetű. érdemes megnézetni orvossal, de nem kell minden hátfájás esetében rögtön rákra vagy infarktusra gyanakodni, ám jobb az óvatosság.

Hirtelen fogyás

A rák sok esetben fogyással jelez, a tüdőrák esetében ez fokozottan igaz, ugyanis a tüdő problémái minden esetben fogyással járnak, akkor is, ha nem rákról van szó. Az oxigénellátás csökkenése nehezíti a sejtanyagcserét.

 

kismellu_no (1)

Hozzászólások:

3 thoughts on “A tüdőrák figyelmeztető korai tünetei, ne legyints rájuk!”

Comments are closed.