A tüdőrák 8 figyelmeztető jele, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

tüdőrák a világ számos pontján komoly probléma: Az USA-beli National Cancer Institut becslései szerint 14-ből egy embernél élete során diagnosztizálni fogják a betegséget, ez a szám pedig már meghaladja a nők halálának, a mellrák az áldozatainak számát.

tudojelek1-300x156

tüdőrák legfőbb okozója természetesen a dohányzás: a tüdőrák 90%-ban kapcsolódik egy korábbi, vagy jelenlegi rossz-szokáshoz, a dohányzáshoz, esetleg a passzív dohányzás formájában is. A tüdőrákokai közt van a levegőszennyezés és az olyan elemek belélegzése, mint az azbeszt. Mint a rák összes fajtája, úgy a tüdőrák esetében is fontos a korai felismerés, hiszen az azonnali kezelés nagyban növeli a túlélési esélyeket, növeli az általános életminőséget. Ezért az alább felsorolt tünetek felismerése nagyon fontos.

Köhögés
A tartós köhögés nyilvánvaló okok hiányában ? mint a megfázás, influenza, légúti fertőzések- egy korai figyelmeztető jel lehet. Ha változásokat észlelünk a szokásos köhögésünkhöz képest, például mélyebb hangon köhögünkvér, vagy nyálka kísérik a köhögést, akkor azonnal ki kell magunkat vizsgáltatni.

Légzési elégtelenség
Az egy dolog, hogyha edzés, mozgás közben légszomjad keletkezik. Ha azonban a légszomj minimális erőfeszítés esetén is előfordul, akkor ez annak a jele lehet, hogy valami nincs rendben, a testünkben, a tüdőnk körül.

Mellkasi fájdalom
Nem meglepő, hogy a tüdőrák is okozhat mellkasi fájdalmat, de része lehet a váll, a hát fájdalmában is. Ha fájdalmat érez ezeken a területeken, szakítson időt arra, hogy orvosával konzultáljon.

Zihálás
Nehéz légzésre utal a magas sípoló hang, amit tüdőnk be és kilélegzés közben ad.
Ez a hang asztma és allergia esetén is előfordulhat, de ha tudja magáról, hogy nem szenved ezekben a betegségekben, akkor érdemes kivizsgáltatnia magát, nehogy a tüdőrák tüneteként jelentkezzen.

Hangszínváltozás
Megfázás vagy influenza esetén teljesen normális a rekedt hang. Ha azonban légúti fertőzés hiányában is megváltozik a hangszínünk, arról be kell számolnunk kezelőorvosunknak.

Mellkasi fertőzések
Ha azt veszi észre, hogy gyakrabban érik mellkasi vagy légúti fertőzések, például tüdőgyulladás, vagy hörghurut, és nehezebben is gyógyul ki belőlük, akkor az is tüdőrák előjele lehet.

 

Étvágytalanság és súlyvesztés
Ezek a tünetek a dohányzás kezdetén is jelentkezhetnek, és sok más betegségre is utalhatnak. Ha azonban az étvágytalanság mellett a fenti tünetek közül több is jelentkezik, akkor már gyanítható a háttérben a kialakulóban lévő rákbetegség.

A legtöbb ember a tünetek felismerésekor megijed és megpróbál tudomást sem venni azok jelenlétéről. Azzal azonban, ha nem hagyjuk figyelmen kívül ezeket a tüneteket, és azonnal orvoshoz fordulunk, növelhetjük túlélési esélyeinket.

Gyengeség, fáradékonyság
Viszonylag kis terhelés esetén jelentkező gyengeség és fáradékonyság is előszele lehet a kialakuló tüdőráknak.

Hozzászólások:

7 thoughts on “A tüdőrák 8 figyelmeztető jele, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni”

Comments are closed.