Nem lesz internetadó

Legalábbis biztosan nem 150 forint gigabájtonként.

A távközlési adó kiterjesztéséből a kormány évente 20 milliárd forint adóbevételt vár. Az adót az internetszolgáltatóknak kellene megfizetniük, beleértve a vezetékes és a mobilszolgáltatókat is. A költségvetés tervezetében 150 forint adó szerepel minden megkezdett gigabájt után. Természetesen mindezt a magyar netezők fizetnék, hiszen a vállalatok azonnal továbbhárítják a fogyasztóra a pluszköltségüket.

Véleményünk szerint a netadó bedobott mértéke egy hatalmas kamu. Két okot tudunk elképzelni, a kormányzatra nézve az egyik rosszabb, mint a másik.

1. Elszámoltak valamit
2. Nem számoltak el semmit, ez egy kommunikációs trükk

Elszámolták

Ma Magyarországon senki nem tudja, hogy mennyi a valós netforgalom. A Nemzetgazdasági Minisztérium évi 133 millió gigabájttal becsülte meg a 20 milliárdos adóbevételt, de nem lehet tudni, hogy mi alapján, mert a szakmát most se kérdezték meg. Ennél azonban csak Budapesten jóval több a forgalom. Az országos internetszolgáltatók saját adatszolgáltatása szerint a 2013-as forgalmukra (630 millió gigabájt) nem 20 milliárd, hanem 200-220 milliárd adóbevétel jutna. Ennek alapján egyértelmű, hogy a kormány nagyon elszámolt valamit. Vagy a 20 milliárdot vagy a 150 forintot. Szerintünk pusztán annyi történt, hogy elnéztek egy tizedes jegyet. Ha ugyanis 20 milliárd forint beszedése volt a cél, akkor nem 150, hanem 15 forintnak kellene lennie a gigabájtonkénti adónak. És ez azért elég nevetséges a kormány szakértelmére nézve.

Internetado-1

Nem számoltak el semmit

Ha a kormány nem számolt el semmit, és nem is kérdezte meg az internetszolgáltatókat, akkor teljesen tudatos politikai lépés a belengetett bődületes mértékű internetadó. Újságíróként jó ismerve a Fidesz kommunikációs gépezetét, csak arra tudunk gondolni, hogy ez egy kommunikációs trükk, aminek az a célja, hogy miután fél Magyarország tiltakozni fog a brutális adó ellen, a kormány ennek hatására nagy kegyesen visszavonja / csökkenti az internetadót, ezzel mutatva, hogy az ?emberek oldalán áll”. Úgyhogy lehet lenyugodni, mert boritékolható, hogy a következő 2-3 napban a 150 forintos gigaadó el fog tűnni.

Mire jó ez az egész?

Elsősorban arra, hogy az internetadóval kiválóan el lehet terelni a közvélemény figyelmét az ősz egyik legfontosabb politikai témájáról, az amerikai kitiltási botrányról és annak hátteréről. Vagyis arról, hogy az USA megelégelte: Magyarország látványosan kiszolgáltatja magát Oroszországnak, és ezzel elárulja szövetségeseit, és az európai értékeket.

Elterelésként ennyi erővel mondjuk jöhetett volna a szexadó is.

Hozzászólások: