Férfiak veszélyben ? A monogám párkapcsolat a hosszú élet titka?

Az elmúlt napokban több helyen ? többek között a Szívderítőn is ? olvashattunk arról, hogy minél több felesége van egy férfinak, annál nagyobb nála a szívbetegség kialakulásának lehetősége. Ezt pedig az első olyan kutatás eredményei alapján tudják, amely kifejezetten a poligámia egészségre gyakorolt hatásait vizsgálta.

ferfi-vesyelz


Arról már számos kutatás készült, hogy a házasságban élők általánosságban jobb egészségnek örvendenek, mind az egyedülállók. Hogy miért, arra Füst Milán egyik idézete tökéletesen megadja a választ. Szerinte ugyanis például a házasság négy lábon álló asztal. Három lábon, billegve ugyan, de még éppen megáll, két láb azonban már nem tudja megtartani. Hasonlatában így ír: ?Először is szeretnetek kell egymást. Másodszor hasonló kell, hogy legyen az életstílusotok. Harmadszor meg kell értenetek egymást az ágyban. S negyedszer, a házasság gazdasági kapcsolat is. A négy láb tehát a szeretetteli lelki kapcsolat, a második a szellemi hasonlóság (életstílus), a harmadik a kölcsönös, kielégítés.., a negyedik a gazdasági közösség és bizalom.?

Azzal kapcsolatban azonban eddig még nem születtek vizsgálatok, hogy a többnejűség mint olyan milyen hatással van a férfiak egészségére, szív- és érrendszeri állapotára. A poligámia elsősorban Észak- és Nyugat-Afrikában, a Közép-Keleten, valamint Közép- és Délkelet-Ázsiában jellemző, ezeken a helyeken előfordul, hogy egy férfinak akár négy felesége is van, bár általában nem élnek mindannyian közös háztartásban.

Hozzászólások:

2 thoughts on “Férfiak veszélyben ? A monogám párkapcsolat a hosszú élet titka?”

Comments are closed.