TITKOS FŰSZEREK, AMELYEKKEL ELKERÜLHETŐ A DEPRESSZIÓ, AZ ELBUTULÁS ÉS A MEMÓRIAZAVAR

Le­las­sul­tál, nem tudsz kon­cent­rálni? Meg­mu­tat­juk, mi­lyen fű­sze­rek­kel kap­hat újra erőre az agyad, lesz éle­sebb a me­mó­riád, csök­ken a szo­ron­gá­sod, sőt, akár a rák koc­ká­zata is. Add hozzá őket a ked­venc re­cept­je­id­hez, és in­dul­hat az agy­fé­nye­sí­tés!

PETREZSELYEM ÉS KAKUKKFŰ

620x0-48

Egy brazil kutatás szerint az ezekben a zöldfűszerekben jelen levő apigenin nevű flavonoid javítja az idegsejtek közötti kommunikációt, és segíti, hogy az őssejtek szükség esetén idegsejtté alakuljanak.

Bár ezek az eredmények laboratóriumban születtek, a kutatók szerint az apigeninben gazdag étrend az embereknél is segíthet a depresszió, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kivédésében. Az apigenin kémiai szerkezete egyébként hasonlít az ösztrogén női nemi hormonéhoz, amelyről tudjuk, hogy befolyásolja az idegsejtek fejlődését.

KAMILLA

620x0-49

Ez a gyógynövény kipróbált stresszűző – kutatások is bizonyítják, hogy hatására rövid idő alatt csökken a szorongás.

KURKUMA

620x0-50

A fűszerben található vegyületek segítenek az Alzheimer-kór megelőzésében. Azt viszont egyelőre még ki kell kísérletezni, hogy a laborban izolált vegyületek adagja mennyit is jelent, ha az indiai fogásokat igyekszünk jó alaposan befűszerezni.

ZSÁLYA

620x0-51

Egyes kísérletek szerint javítja a memóriát. Két kisebb tanulmány is igazolta, hogy a zsályakivonatot szedő résztvevők még órákkal a kapszula bevétele után is jobban teljesítettek a memóriateszteken. A laboratóriumi kísérletek szerint a zsálya egy olyan enzimet blokkol, amely egyébként rontaná az agy számos funkcióját (például a tanulást, az emlékezést és a figyelmet). A magas vérnyomással élők azonban jobb, ha vigyáznak a zsályával, mivel tovább emelheti a vérnyomást.

FOKHAGYMA

620x0-52

2007-ben komoly feltűnést keltett egy tanulmány, amely szerint a fokhagyma olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek laboratóriumi körülmények között képesek elpusztítani a rákos sejteket. Azt persze még nem tudjuk pontosan, hogy a fokhagyma fogyasztása képes-e megvédeni az agydaganattól, de tény, hogy a kísérletek biztatóak.

Hozzászólások: