NAGYANYÁM SZERINT ÍGY ŰZHETŐ EL AZ ÍZÜLETI FÁJDALOM TORMÁVAL

A régi időkben a tormát gyógynövényként termesztették, csak később vált a főtt és füstölt ételek közkedvelt ízesítőjévé.

– reszelt torma tiszta ruha közé téve (vászonzacskóba) derékfájás ellen,

– üvegbe ecetet öntenek a reszelt tormára, ami izomfájdalom (izomgyulladás) bedörzsölőszere,

– feldarabolt tormagyökér főzetével először gőzöl, majd megfürdik benne a reumás beteg,

– torma, ecet, liszt összekeverve, ruha között ízületi fájdalom enyhítésére javallt. 10-15 percig, illetve égető érzés megjelenéséig maradjon rajta.

– fejfájás ellen frissen reszelt torma (pép) kendőbe a tarkóra helyezve. (Túl nagy adagban, túl hosszú ideig alkalmazva a bőrizgató hatás hólyagképződésig fokozódhat.

– Leggyakrabban és leghatásosabban a tormaszirupot használták. Ennek készítése a következő:
a lereszelt tormát mézzel kell elkeverni, majd átpréselni. Ez a keverék nyákoldó, köhögéscsillapító, hatásos makacs köhögés-, rekedtség,- sőt légcsőhurut és krónikus hörghurut esetén is. A szirup rendszeres fogyasztása növeli a hurutokkal és a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességet, sőt megelőzhető vele az influenza is. Egyesek szerint hatásosabb, ha préselés nélkül készítjük, ugyanannyi hozzávalóból.
3-4 reszelt tormához fél liter fehér bort, fél liter mézet teszünk, majd néhány napos érlelés után reggelente 1-2 kávéskanálnyival fogyasszunk belőle köhögés ellen, illetve annak megelőzésére

– Reuma kezelésére: Egy maréknyi reszelt tormát 0,5 liter pálinkában kell áztatni 1-2 hétig, majd átszűrni. Ezzel a kivonattal kell bedörzsölni a fájós testrészeket. A tormát külsőleg is jó hatásúnak vélték.

– Lázcsillapításra is használható a tormalevél. Az ember mellét, vagy az egész testét borítsuk be vele. Ha lereszelt torma, csípős illó- és aroma-anyagokat belélegezzük, ily módon tisztítja a légutakat a kóros váladéktól.
– Torok- és mandulagyulladás esetén 2/3 rész tehéntúróba, 2/3 rész reszelt tormát kell tenni, s külső pakolásként alkalmazni.

– Ismert a tormatinktúra is: a reszelt tormához alkoholt kell adni, fél napig pácolni. Ezzel való borogatást ajánlanak tarkóra téve heves fejfájás esetén (vérbőséget idéz elő). Ezt a tulajdonságát kihasználva fagyás elleni lábfürdő is készül belőle. Ezt üszkösödő sebek gyógyítására is javasolják, ami fájdalmas a friss sebre, de hatékony. Azonnali enyhülést eredményez és gyorsítja a gyógyulást.

horseradish-740

– Gyakran csak a torma levelét borítják a fájó testrészre, ami kevesebb hatóanyagot bocsát ki magából, mint a megreszelt gyökér.

A torma gyökerének magas a C-vitamin tartalma, de nem csak a betegségek megelőzéséhez érdemes fogyasztanunk, hanem akár a gyorsabb gyógyulás érdekében is.

Nem véletlen, hogy már a nagymamáink idejében is előszeretettel javasolták a náthás betegségekben szenvedőknek a reszelt torma fogyasztását. Különösen finom, ha egy kis mézet is keverünk hozzá.

Az allergiában szenvedőknek számára jó hír, hogy a növényben található hatóanyagoknak köszönhetően a kínzó allergiás tüneteket is csökkenthetjük a torma segítségével. A benne található hatóanyagnak köszönhetően csökkenti az orrfolyás mértékét és így segít sokkal elviselhetőbbé tenni az allergiás időszakot.

Káliumtartalma mindazonáltal olyan erős, hogy a torma vízhajtó hatása kis mennyiség fogyasztása esetén is érzékelhető, főképp azért, mert a benne lévő mustárolajok ugyancsak vízhajtó jellegűek.

Hasonló a helyzet a C-vitamint illetően is: három evőkanál reszelt torma napi szükségleted felét fedezi – ez elsősorban az immunrendszerre van kedvező hatással.

A torma legjelentősebb hatóanyagai, a mustárolajok rákmegelőző hatásúak, valamint hatékonyan veszik fel a harcot a baktériumokkal, a vírusokkal és a gombákkal is.

Emellett a torma serkenti a vérkeringést, és nagyon hasznos a reumás betegségek, a köszvény és az asztma ellen is.

Hozzászólások: