Te miben vagy tehetséges? Az intelligencia 7 fajtája

Tudjuk jól, hogy az intelligencia mértéke egyénileg különböző, ám arról már kevesebben hallottak, hogy a három hagyományos intelligencia típus mellett még létezik négy másik intelligencia típus is.

Nézzük, hogy melyik intelligenciatípus miben remekel:

Nyelvi intelligencia

INTELIGENCIA-EMOCIONAL

Akinek a nyelvi képességei a legfejlettebbek, az rengeteget olvas, szívesen játszik a szavakkal, rajong a szóviccekért és könnyebben tanul meg új kifejezéseket, idegen nyelveket, mint társai. Ragadnak rá a versek, az idézetek, névmemóriája kitűnő és a dátumokra is pontosan emlékszik. Helyesírása is jó, verhetetlen Scrabble-ben, rejtvényfejtésben.

Logikai-matematikai intelligencia

Általában ide tartoznak a reáltantárgyak szerelmesei, akik folyton valami bonyolult számításon vagy elvont kérdésen törik a fejüket. Már gyerekként szerették a kirakós játékokat, kenterbe verték társaikat a stratégiai játékokban: sakkban, malomban. Jók a fejszámolásban és a számítástechnikában, szívesen merülnek el bonyolult kísérletekben, hogy a dolgok összefüggését, a működési elvet feltárják, megértsék.

Térbeli intelligencia

Igazi vizuális típus, aki képekben, színekben, ábrákban gondolkodik. Rendkívül jól tájékozódik, ő az, aki elsőnek találna ki egy labirintusból. Gyerekként imádta a legót, az építőkockát vagy a puzzle-t. Korán megtanult rajzolni, jó kézügyessége van, és felnőttként is rajzokkal, formákkal, szobrokkal tudja a legjobban kifejezni elképzeléseit.

Zenei intelligencia

Az iskolai énekkarban tuti ő volt a szólista. Első hallásra megjegyezi a dallamokat, ha zenét hall, a keze vagy a lába rögtön mozogni kezd a ritmusra. Mindig kell, hogy szóljon valami háttérzene körülötte, vagy annak híján ő kezd dudorászni. Könnyen megtanul valamilyen hangszeren játszani. Érzékeny a külvilág zajaira, jól meg tudja különbözetni a hangokat. Őt nem az alapzaj, hanem a néma csend zavarja. Hallás után tanul a legjobban (főleg, ha élvezetes az előadó).

Testi-kinesztetikus intelligencia

Ez a típus az érzékelés, a mozgás segítségével szerzi tudását, tapasztalatait. Gyermekként igazi örökmozgó, aki nem bír egy helyben ülni, állandóan babrál, mozog, tesz-vesz. Mivel mozgáskoordinációja jó, hamar kitűnik a sportban, az ügyességi játékokban. Beszélgetés során szívesen érinti meg partnerét, vagy erőteljesen gesztikulál. Érzelmeit és gondolatait táncban, mozgásban vagy színjátszásban tudja a leginkább kifejezni. A döntés és problémamegoldás során inkább a megérzésekre hagyatkozik.

Interperszonális (személyek közötti) intelligencia

Ezt kapcsolati vagy szociális intelligenciának is nevezzük. Aki ebbe a típusba tartozik, az a kapcsolatteremtésben és kapcsolatok kezelésében kiemelkedő. Népszerű személy sok barátja van. Fejlett empátiás és pszichológiai valamint diplomáciai érzékkel rendelkezik. Ő a csapat lelke, aki képes megérteni és beleélni magát mások helyzetébe, ugyanakkor jól közvetít viták esetén, képes elsimítani a konfliktusokat, és tanácsokkal ellátni társait.

Intraperszonális (személyen belüli) intelligencia

Akinek a belső intelligenciája fejlett, az egyedül is jól boldogul céljai megvalósításában. Kívülről kissé különcnek tűnik, mint aki egy másik világában él, pedig nagyon kezdeményező alkat, aki kérdéseket tesz fel, folyton keres-kutat. Mindenről határozott véleménye van, amit személyes tapasztalatokkal szerzett bölcsesség támaszt alá.

Hozzászólások:

One thought on “Te miben vagy tehetséges? Az intelligencia 7 fajtája”

Comments are closed.