10 pozitív hatás, amit napi 1 marék pisztácia fogyasztása után tapasztalni fogsz

A pisztácia egy nagyon hasznos és egészséges olajos magféle, amely tele van jó zsírral, rosttal, antioxidánsokkal, vitaminokkal (mint az E-vitamin) és ásványi anyagokkal (magas kalcium és magnézium szint).

Magában rágcsálnivalóként és desszertekbe felhasználva is fogyasztható. Íme, 10 pozitív egészségügyi hatás, amelyekről lehet, hogy még nem hallottál.

1- Szabad gyökök elleni harc
A benne található E-vitamin, mint antioxidáns működik a szervezetben és a szabadgyökök semlegesítésében vesz részt. A szelén hasonló hatással bír.

2- Száraz a bőröd?

A pisztáciában található esszenciális zsírsavak segítenek enyhíteni a bőrszárazságot és szabályozzák a faggyútermelést is.

3- Szív egészsége
Mértékkel fogyasztva nagyszerű támogatója a szívnek a benne található telítetlen zsírsavaknak köszönhetően, amelyek segítenek csökkenteni a magas vérnyomást.

4- Szem egészsége
Karotinoid tartalmának köszönhetően segít megelőzni az idő előtti öregedést és az életkorhoz kötött szemproblémák megjelenését késleltetni.

5- Súlykontroll

Mivel zsírtartalma viszonylag magas és sok rostot tartalmaz, ezért segít jóllakottságot elérni és azt hosszabb időre fenntartani. Emiatt nagyon jó választás, ha hirtelen rád tör az éhség és szeretnél gyorsan bekapni valamit.

6- Akne probléma
A magas cukortartalmú étrend növeli a zsírraktárak mennyiségét és pattanások megjelenését is kiválthatja. A pisztácia nem emeli meg a vércukorszintet, ugyanakkor a benne található E-vitamin és szelén gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így megelőzik és csökkentik is ezeket a tüneteket.

7- Öregedés
A magas E-vitamin tartalom növeli a bőr elaszticitását, harcol az öregedési folyamatokkal és megelőzi az idő előtti ráncok kialakulását.

8- Antioxidáns hatás
A már említett E-vitamin, a C-vitamin, a lutein mind rendelkeznek vele. Tudjuk jól, hogy ezek sejtvédő funkciót látnak el.

9- Immunitás
A megfelelő mennyiség napi fogyasztása segít az immunműködés támogatásában, a kórokozókkal szembeni védelemben.

10- Rák
A magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően egyes rákok, mint a tüdő, prosztata és bőrrák kialakulásának valószínűségét is csökkentheti.

Hozzászólások: