Nem kérnek a vasárnapi munkából a dolgozók

Összefognak az érintettek: aláírásgyűjtés indult több százezer kiskereskedelmi alkalmazott körében, hogy felhívják a figyelmet a vasárnapi pihenőnap kedvező tapasztalataira. A munkavállalók üdvözlik a kormány intézkedését, és nem kérnek a hét végi nyitvatartásból.

A kötelező pihenőnap társadalompolitikai előnyei mellett kampányolnak

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a kiskereskedelemben foglalkoztatott munkavállalók, hogy így hívják fel a társadalom figyelmét arra: üdvözlik a kötelező vasárnapi pihenőnap egy évvel ezelőtti bevezetését, és továbbra is azt szeretnék, hogy a hét utolsó napján másokhoz hasonlóan ők is a családjukkal tölthessék az időt – közölte lapunkkal a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. Bubenkó Csaba elmondta, felméréseik szerint az áruházak vasárnapi zárvatartása mintegy 300 ezer alkalmazottat érint, akiknek 70-80 százaléka csatlakozhat a szociális szempontból sikeresnek bizonyult rendelkezés mellett szóló kampányhoz.
A szakszervezeti vezető rámutatott: a láncok forgalma nem csökkent a boltzár bevezetése óta, amit a dolgozók a saját bőrükön tapasztalnak nap mint nap.

– Az áruházi alkalmazottak, árufeltöltők, raktárosok látják, hogy az elmúlt hónapokban a vásárlói igények kiszolgálására számottevően megemelkedett az üzletekbe érkező áruk mennyisége, a növekvő forgalommal járó többletmunkát a pénztárosok is jelezték. Eközben a vásárlók teljes egészében átálltak az új rendszerre, még decemberben is csütörtöktől szombatig volt élénk a forgalom, míg vasárnaponként nem a láncok várakozásai szerint alakult a boltok látogatottsága – jelezte Bubenkó Csaba.

11_vasarnap_BPM-780x529-300x203

Mint mondta, amiatt indítottak társadalmi kampányt a nagyáruházak vasárnapi zárva tartása mellett, mert friss felmérésük szerint a munkavállalók több mint 80 százaléka támogatja a kötelező pihenőnapot, és kedvező tapasztalatokról számolt be. Azon dolgozók közül, akik nem bánnák, ha újra nyitva lennének a láncok a hét utolsó napján, a többség arra hivatkozik, hogy ezzel korábban pluszjövedelemhez jutottak a vasárnapi pótlékok által.

– Az adventi időszakban a vasárnapra is beosztott munkavállalóknak átlagosan nettó 2-3 ezer forinttal volt magasabb a fizetésük. Többen kijelentették, nem érte meg ez az összeg azt, hogy a hétvégéket nem a családjukkal tölthették – jelezte a KDFSZ elnöke. Hozzátette: a boltzár százezrek életét könnyítette meg az elmúlt egy évben, ami hatással volt a munkavégzésükre, ily módon a cégek eredményességére is, hiszen a dolgozók kipihenten jobban tudják állni a vásárlók rohamát.

Bubenkó szerint az egyébként is alulfizetett, túlhajszolt munkavállalók nem értik, hogy a kereskedelemben alkalmazott polgárok miért érnek kevesebbet másoknál. Azt sérelmezik, hogy kényelmi szempontok miatt a társadalom nagyobb része figyelmen kívül hagyja, hogy a vasárnapi bezárással pihenőidőhöz jutott alkalmazottak háromnegyede nő, akiknek másokhoz hasonlóan jár az otthon töltött hétvége. Holott bebizonyosodott, hogy mind egészségügyi, mind szociális szempontból is pozitív hatással van a kötelező vasárnapi szünnap az érintettekre, mert míg korábban 10-12 napot dolgoztak megszakítás nélkül az üzletekben, addig a kötelező pihenőidővel mára elviselhetőbbé vált a munkaidő-beosztás. A kampánnyal erre kívánják felhívni a lakosság figyelmét.

– Ha a pult mögött álló honfitársak iránti szolidaritás híján az embereknek továbbra is az a fontos, hogy vasárnaponként kedvükre költekezhessenek, akkor úgy gondoljuk, igazságos lenne, ha más szolgáltatási területeken is előírnák a hétvégi műszakot. Bankba, fodrászhoz, autószerelőhöz is lehetne menni ezen a napon – jegyezte meg Bubenkó Csaba, kiemelve: a kedvező tapasztalatok miatt szolidaritást kérnek a kereskedelmi dolgozók azoktól, akik elvárják a minőségi kiszolgálást az üzletekben, amely rossz munkakörülmények között nem megoldható.

Az elnök azt is jelezte: ma a lengyelországi Szolidaritás Független Szakszervezet meghívására a kötelező vasárnapi pihenőnap bevezetésének magyarországi tapasztalatairól tárgyal Varsóban a lengyel kormány képviselőivel. – Ugyanis fontolóra vették, hogy magyar mintára bevezetik a korlátozást a lengyelországi kiskereskedelemben – közölte.

A nagyáruházakat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a lapunk által hétfőn közölt legújabb online pénztárgép adatok kapcsán azt mondta: bebizonyosodott, hogy jó időben, megfelelő piaci viszonyok között vezette be a kormány a vasárnapi pihenőnapot, ezt a forgalmi statisztikáknál jóval pontosabb kasszaadatok mostanra igazolják. – A kiskereskedelem tavaly jelentős mértékben bővült, veszteség nem érte a piaci szereplőket a pihenőnap bevezetése után, és elmaradtak a korábban jósolt elbocsátások is. A négyfősnél nagyobb kereskedelmi vállalkozások foglalkoztatási adatai szerint például a vasárnapi bezárás miatt nem csökkent a dolgozói állomány 2015-ben. El kell ismerni, hogy jól időzítette a kormány a nyitvatartási szabályok átalakítását – fogalmazott a Magyar Időknek Vámos György.

Hozzászólások:

2 thoughts on “Nem kérnek a vasárnapi munkából a dolgozók”

Comments are closed.