Megdöbbentő eredmény a spermáról

sperma-300x336

 

Abban a nagy többség és a szakemberek is egyetértenek, hogy a harmonikus párkapcsolat alapja a mindkét fél igényeit kielégítő szexuális élet. Összehangolja a párokat testileg-lelkileg. Most azonban jöjjön pár érdekesség, ami talán eddig sokak számára nem volt ennyire egyértelmű, de mára bizonyítást nyert.

Tények a férfiak ondóváladékáról, azaz mire jó a sperma?

Az (remélhetőleg) mindenki számára egyértelmű, hogy spermium nélkül a fogantatás és az új élet elképzelhetetlen. Az elmúlt időszakban azonban olyan felfedezések is napvilágra kerültek, amelyek mindenképpen említésre érdemesek.

Milyen élettani hatása lehet tehát az ondófolyadéknak?

-A New York Állami Egyetem pszichológusa, Gordon Gallup által vezetett munkacsoport vizsgálta az ondónak a depresszióra kifejtett hatását. 293 nőn végzett kutatásából kiderül, hogy azok a hölgyek, akik gumióvszer nélkül éltek rendszeres nemi életet, azoknál lényegesen csökkent a depresszió kialakulása, mint akik óvszert használtak, vagy nem éltek nemi életet. Továbbá megállapították, hogy az öngyilkossági hajlam is nagyobb volt az óvszert használók körében.

A kapott eredményeket nem tudták indokolni egyéb hangulatot módosító faktorral. Mindazonáltal az ondóban lévő olyan anyagok magyarázzák az eredményt, amelyek közismerten képesek a hangulat változtatására. Ilyenek a tesztoszteron, ösztrogén, follikulus stimuláló hormon, luteinizáló hormon, prolaktin, különböző fajtájú prosztaglandin.

-Bizonyos kutatások azt állítják, hogy az ondóban található anyagok, mint egyes glikoproteinek és a szelén tartalmának köszönhetően segíthet megelőzni egyes ráktípusok, különösen a mellrák kialakulását.

-Az eddig felfedezett 93 immunmodulátor anyag feltehetően segít az ún. Preeclampsia megelőzésében. Ez a kórkép a terhesség 2. felében fellépő magas vérnyomással, fokozott görcshajlammal, megnövekedett magzati halálozással járó állapot.

Még nem teljesen tisztázott, hogy mi az immunmodulátorok szerepe a terhesség megőrzésében, de sok adat bizonyítja, hogy az orális szexet folytató terhesek, akiknél az ondó az emésztőtraktuson jobban fel tud szívódni, fokozott védelemben vannak a preeclampsia kialakulásával szemben. Mivel a terhességben a fejlődő magzat idegen sejtek tömegeként fogható fel az anyai szervezet számára, ezért feltételezik, hogy az ondóban levő apai HLA antigének, és egyéb immunmodulátor anyagok, mint a TGF-béta, segít az immunológiai-tolerancia kialakításában, ami feltétele a terhesség kiviselésének.

Ezen tények mellett természetesen szem előtt kell tartani a biztonságos szexet, főleg alkalmi partnerrel, ahol a nemi betegségek szem előtt tartása mindennél fontosabb szempont, ezért a gumióvszer használata igen fontos. A fenti adatokat a tartós szexuális kapcsolatban élő párok figyelmébe ajánljuk!

Hozzászólások:

One thought on “Megdöbbentő eredmény a spermáról”

Comments are closed.