A biztonságos tamponhasználat 3 szabálya

A tamponhasználat kapcsán a mai napig számos tévhit él a köztudatban, miközben egy friss kutatási eredmény azt mutatja, hogy gyakran épp a legalapvetőbb higiéniai szempontokat nem vesszük figyelembe. Az ennek következtében kialakult intim problémák pedig tévesen a tamponokra terelhetik a gyanút. Holott a tampon valóban kényelmes és biztonságos megoldást nyújt a menstruáció alatt. Néhány alapvető szabály betartásával biztonságosan használhatjuk.

tampon (1)

A tamponhasználat egyik legfontosabb szabálya a felhelyezés, csere előtti alapos kézmosás. A nyilvános vagy közös használatú mellékhelységek esetében azt gondolhatjuk, elegendő, ha nem érintkezünk a WC ülőkével, azonban ez közel sem nevezhető elegendő körültekintésnek. Gyakran pont azokra a részletekre nem ügyelünk, amelyek tényleges fertőzésveszéllyel fenyegetnek. A mosdóhelyiségek kiemelten szennyezett pontjai ugyanis a kilincsek és a mosdókagylók. Ha kihagyjuk a körültekintő kézmosást vagy annak valamely lépését, a kézre kerülő baktériumok (jellemzően Streptococcus, Staphylococcus, Escherichia coli vagy Shigella) közül a még életképesek könnyen a szájba vagy a szembe kerülhetnek. Nyilvánvaló, hogy a tamponcsere ilyen helyen a higiéniai szempontok fokozott betartását követeli meg, hiszen ezek a kórokozók a nyálkahártyára kerülve különböző fertőzéseket idézhetnek elő. Ezért a tampon felhelyezése előtt és után is mindig alaposan moss kezet és a felhelyezés előtt a lehető legkisebb felületen érintsd meg a már kicsomagolt tampont!

Mit jelent az alapos kézmosás? Meleg vízzel nedvesítsd meg a kezed és szappanozd be! A kézmosáshoz megfelel a közönséges, nem antibakteriális szappan is. Dörzsöld át a kezed legalább 20 másodpercen át, mosd meg a tenyered, a kézfejed, a csuklódat, az ujjaid közét, majd öblítsd le bő folyóvízzel! Tiszta, száraz papírtörölközővel itasd fel róla a nedvességet úgy, hogy teljesen száraz legyen!

Tipp!

Ha van választási lehetőség, érdemes inkább papírtörlőt alkalmazni a kézszárító helyett, mivel sok esetben elmulasztják a kézszárító készülékek szűrőjének rendszeres cseréjét. Egy ilyen szárítás befejeztével előfordulhat, hogy újabb kórokozók kerülnek a korábban már tisztára mosott kézre. Arra az esetre, ha kevésbé higiénikus helyen kell tampont cserélned, jó, ha van nálad saját kézfertőtlenítő

Hozzászólások: