ÍGY KELL HIDEGBEN INDÍTANI AZ AUTÓT! Mutatjuk, mit kell ilyenkor tenned, hogy ne károsítsd vele se a benzines, se a dízel motort.

ÍGY INDÍTSD AZ AUTÓD A KEMÉNY MÍNUSZOKBAN!

Egy hideg motorral másképp kell bánnunk mint egy üzem-meleg állapotúval. Mutatjuk, mit kell ilyenkor tenned, hogy ne károsítsd vele se a benzines, se a dízel motort.

Ha BENZINES…

Ha benzines autónk van, akkkor először indítsuk be majd kb. 20 másodpercig ne nyúljunk a gázpedálhoz, ezután induljunk el az autóval. Ezalatt a 20 másodperc alatt az alkatrészek megfelelő olajfürdőt kapnak és felépül az olajnyomás hiába hideg és sűrű még az olaj. Ha már elindultunk az autóval, csak óvatosan, ne adjunk nagy gázokat, a fordulatszám pedig olyan 2000 körül legyen, ne alatta de főleg ne 3000 fordulat felett. Álló helyzetben melegíteni a motort azért nem érdemes, mert a hideg hatására kondenzvíz képződik ami az égéstermékkel keveredve általában savas bázisúvá válik és bejut az olajba illetve a kipufogórendszerbe.

Ha az autónkat alacsony-közepes terheléssel terheljük hamarabb felmelegszik és hamarabb elpárolog a kondenzvíz, nem beszélve arról, hogy közben megyünk is.

Ha DÍZELES…?

Dízeles autó esetében is hasonló az eljárás. Indítsuk be az autót majd 1 percig ne nyúljunk a gázpedálhoz, hagyjuk ketyegni, kicsit melegedni majd csak utána induljunk el vele. Ne terheljük azonnal a motort hiszen a hengerfej ilyenkor még nagyon hideg és ilyenkor egy relatív területen intenzíven melegszik ami miatt hőfeszültségek keletkeznek benne. Ezért jobb ha alapjáraton 1-2 percig ketyeg a motor így a hengerfej nem mínusz 20 fokos, van ideje elvezetni a hőt.

Persze nem kell megijedni ha eddig nem így tettünk hiszen a tervezők gondoltok arra, hogy a hengerfej megfelelően elvezesse a hőt, egyenletesen adja át a hűtőközegnek és ne legyen hajlamos mindenféle hődeformációra, feszültséggyűjtésre. De ha a legjobbat szeretnénk az autónknak akkor ez a megfelelő eljárás.

Hozzászólások: