Ebben a három esetben veheti el a helyszínen a rendőr a jogosítványát!

Összesen három olyan eset van, amikor a rendőr a helyszínen elveheti az autós jogosítványát. Mutatjuk, melyek ezek.

Egy ellenőrzés során a hatóság emberének muszáj még a helyszínen elvennie a vezetői engedélyt, ha a járművezető azzal gyanúsítható, hogy közúti veszélyeztetést követ el, közúti baleset során maradandó fogyatékosságot, kettőnél több ember halálát vagy halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti balesetet okoz, ittas, vagy bódult állapotban vezet ? hívta fel a figyelmet Bezzegh Edina, a D.A.S. JogSzerviz jogtanácsosa. Közúti veszélyeztetésnek az minősül, ha valaki a közlekedés szabályainak megszegésével mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki.

Természetesen attól is elveszi a rendőr a jogosítványt, aki el van tiltva a járművezetéstől, vagy a közlekedési igazgatási hatóság korábban jogerősen elrendelte a vezetési jogosultságának szünetelését. Abban az esetben is búcsút inthetünk a jogosítványunknak, ha gyanú merül fel arra, hogy a vezetői engedély hamis, meghamisították, avagy azzal más módon visszaéltek. Ezt a gyanút megalapozhatja, ha a vezetői engedély körözés alatt áll, ha a nyilvántartásban nem szerepel a vezetői engedély, vagy azt nem az engedélyben feltüntetett sofőr részére állították ki.

0

Fontos tudnivaló, hogy akkor is búcsút inthetünk az okmányunknak, ha abban javítás, törlés, illetve más illetéktelen beavatkozás jelei észlelhetőek, esetleg a vezetői engedély anyaga, kivitele eltér a valóditól. Ennek megfelelően javasolt az okmányokat olyan tartóban tartani, amelyben nem ázhat el, nem kenődhet össze filctollal, nem karcolódhat úgy, hogy annak kivitele jelentősen sérüljön ? adott egy jó tanácsot Bezzeg, hozzátéve: előfordult ugyanis olyan is eset is, hogy a sofőr gyermeke összefirkálta annak jogosítványát, melyet így a rendőr a fentebb vázolt okok miatt egyből elvett.Méltányosságból akár hamarabb is visszakaphatjuk a jogsit
Amennyiben a hatóság nem veszi el a jogosítványt a helyszínen, úgy az eljárás megindításával egyidejűleg intézkedik a rendőrség arról, hogy az elkövető lakóhelye szerint illetékes okmányiroda a gépjárművezetői engedélyt visszavonja és azt bejegyezze a közlekedési nyilvántartásba is. Sajnos, ezen okmányirodai határozatokat a legtöbb esetben azonnal, fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtják ? emelte ki Bezzegh. A jogosítvány bevonása egyébként a büntetőeljárás jogerős befejezéséig tart, és e határidőben bármilyen hosszú ideig lehet bevonva a jogosítvány.

A méltánytalanul hosszú ideig tartó bevonás kizárólag úgy kerülhető el, ha megfelelően indokolt és írásos kérelemmel fordul a gépjárművezető az ügye szerinti illetékes ügyészséghez, akinek jogában áll méltányosságból a gépjárművezetői engedélyt ?ideiglenesen? visszaadni ? hívta fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz jogtanácsosa.

Oszd meg te is!

 

Hozzászólások:

One thought on “Ebben a három esetben veheti el a helyszínen a rendőr a jogosítványát!”

Comments are closed.