Hét gesztus, amiből tudod, hogy hazudnak neked

1000_58581_lying-640_20141110_051609

Szeretnéd felismerni, ha hazudnak neked? Figyeld a testbeszéd 7 gesztusát, és könnyedén rájöhetsz, mikor akarnak átverni.

1. A száj eltakarása

Ha beszélgetőtársad a száját takargatja vagy folyton a szájához kap, keze elindul a szája felé, de megáll útközben, mintha csak megigazította volna a gallérját vagy nyakláncát, szinte biztos lehetsz benne, hogy hazudik.

Magyarázat: Egyszerű: nem akarjuk kiengedni a nem igaz gondolatokat. Kisgyermekkorban még olyan erős a lelkiismeretünk, hogy ha hazudunk, eltakarjuk szánkat a kezükkel. Felnőttként már bátrabban mondunk valótlant, de a gyerekkori szokás nem múlik el teljesen, nyomokban megmarad. Néha csak néhány ujj van a száj előtt, vagy az összeszorított ököl, de a jelentése ugyanaz. Egyébként van, aki műköhögéssel álcázza a száj eltakarását.

2. Az orr megérintése

Ha partnered az orrához kap beszéd közben, vagy megvakarja, nem mond igazat. Ez a gesztus lehet több apró dörzsölés vagy egyetlen, szinte észrevehetetlenül röpke érintés. A nők általában kisebb mozdulatot tesznek, talán hogy szét ne kenjék a sminkjüket.

Magyarázat: Amikor hazudunk, egy katekolamin nevű vegyület szabadul fel szervezetünkben, melytől megduzzad az orrnyálkahártya. A megemelkedett vérnyomás ingerli az orr idegvégződéseit, ettől áll elő a viszketés, amelyet aztán orrdörgöléssel enyhítünk. Fontos, hogy a mozdulatot a többi gesztussal együtt és az adott kontextusban értelmezzük, elképzelhető például, hogy az illető megfázott vagy szénanátha gyötri.

3. A szem dörzsölése

Ha egy gyerek nem akar látni valamit, egy vagy két kézzel eltakarja a szemét. Ha egy felnőtt nem akar látni, a szemét dörzsöli.

Magyarázat: Ez a gesztus az agy igyekezete, hogy kirekessze a csalást, a kételyt vagy az undorító látványt, illetve hogy ne kelljen a szemébe néznie annak, akinek az illető hazudik. A férfiak általában erőteljesen dörgölik a szemüket, s ha valóban nagy hazugságról van szó, gyakran félre is néznek. A nők inkább többször könnyedén megérintik a szemük alját. A hallgató pillantásának kerülése, a félrenézés náluk is gyakori.

4. A fülmarkolás

Ha férjed megfogja a fülét, elnéz oldalra, és azt mondja: ?drágám, jól áll neked ez a ruha?, ennek az ellenkezője igaz. Azzal, hogy párod a fülére vagy a füle köré teszi a kezét, esetleg a fülcimpáját húzogatja, szimbolikusan megpróbálja nem meghallani a rosszat.

Magyarázat: Annak a gyerekkori gesztusnak a felnőtt változata ez, amikor két tenyerünket a fülünkre szorítva próbálunk menekülni a szidás elől. A fülmarkolás további variációi a fül mögötti rész dörgölése, a fülbe helyezett mutatóujj forgatása, a fülcimpa rángatása és az egész fülkagyló behajlítása. Viszont Olaszországban teljesen mást jelez ez a gesztus, mégpedig azt, hogy az illető meleg.

5. Nyakvakarás

Ha beszélgetőpartnered mutatóujjával megvakarja nyakának fülcimpa alatti részét, átlagosan ötször, és ilyeneket mond: ?Hát nem is tudom?.

Magyarázat: Ez a gesztus nem kifejezetten a hazugság, inkább a kétely vagy a bizonytalanság jele. Különösen szembeötlő, ha az illető szóbeli megnyilvánulása ellentétes jelentésű, például azt mondja: ?Nagyon megértem önt?, de a nyakvakarás leleplezi, hogy erről szó sincs.

6. Gallérhúzgálás

Ismerős a filmbeli jelenet, amikor valakit kérdőre vonnak, s az illető egyből megpróbálja meglazítani a nyakkendőjét? Érzi, szorul a hurok. Felmegy a vérnyomása, kimelegszik, verejtékezni kezd, mert arra gondol, a hallgató rájött a turpisságra.

Magyarázat: Egyes kutatások szerint a hazugság az érzékeny arc- és nyakbőrön csiklandozó, viszkető érzéssel jár, ezért kell megdörzsölni, megvakarni. Ez nemcsak arra ad magyarázatot, miért vakarja a nyakát, aki bizonytalan, hanem arra is, miért húzgálja a gallérját, aki sejti, hazugságon fogták.

7. Ujj a szájban

Ez a gesztus feszült helyzetekben jelentkezik. A kisgyerek az ujját vagy a takaró csücskét veszi a szájába anyja melle helyett, a felnőtt az ujját már csak a szájához teszi, vagy cigarettázik, pipázik, tollat, szemüvegszárat, rágógumit rág.

Magyarázat: Amikor ujjunkat a szánkba vesszük, öntudatlanul azt a biztonságot próbáljuk visszaszerezni, amelyet az anyamell szopásakor éreztünk.

Hozzászólások: