Ha nem csinálod meg minden nap ezt az 5 perces dolgot, az életed múlhat rajta!

A rendszeres önvizsgálatra számos reklám, újság, orvos, stb. felhívja a figyelmet, az emberek többsége azonban mégsem veszi ezt elég komolyan. Pedig csak 5 perc, de az életünk múlhat rajta!

A nők esetében negyven éves kor felett, a fiatalabb nőknél pedig 3 évente ajánlott a mammográfiai vizsgálat. Az orvosok szerint ez mégsem elegendő, hiszen 20 éves kor felett rendszeresen kellene végeznünk otthon önvizsgálatot. Ennek révén számos még kialakulóban lévő betegség megelőzhető lenne. Nézzük meg hogyan kell 5 perc alatt, otthon elvégeznünk az önvizsgálatot.

A menstruációt követő időszak a legalkalmasabb erre, mert ebben a szakaszban a mellek puhák és nem érzékenyek, így könnyebben kitapinthatóak a lehetséges elváltozások. Havonta egyszer tehát mindenképp ajánlott magunkra szánni azt az 5 percet. Fontos megemlíteni azt is, hogy a menstruációs ciklus ugyanazon szakaszában végezzük el a vizsgálatot, mert a hormonális változások miatt a melleink is változhatnak, így a duzzadt tejmirigyet érezhetjük daganatnak is.

Lássuk lépésről-lépésre!

1. Szem

Válasszunk egy nyugodt, csendes időpontot, amikor minden feltételünk adott. Vetkőzzünk le és álljunk a tükör elé és alaposan figyeljük meg, hogy külső szemmel látunk-e valamilyen elváltozást. Ide értjük a mellbimbók befelé fordulását például, vagy az egyik mell megnagyobbodását. Ezt követően emeljük fel a karunkat és így is nézzük meg alaposan a melleket.

2. Tapintás állva

Helyezd a bal melled alá a jobb kezed úgy, hogy a tenyered a bőröd felé nézzen, a mutatóujjad pedig alulról érintse a melled, a kinyújtott hüvelykujj pedig a belső oldalát. A másik kezünket tenyérrel befelé tegyük a mell felső részére és lassan kezdjük el csúsztatni a másik kezünk felé, közben pedig tapintsuk át a melleket.

letöltés1

A második lépésben engedjük le a bal kezünket és a jobb kézzel tapogassuk át a mellbimbót a mutató- és a hüvelykujjaink segítségével. Óvatosan vizsgáljuk és figyeljünk az esetleges váladékozásra.

A harmadik lépés pedig: a bal kéz segítségével spirálvonalban simítsuk át a melleket egész a mellbimbóig. Fontos figyelni, hogy érzünk-e csomókat, duzzanatokat.

3. Tapintás fekve

Feküdjünk hanyatt és a vizsgálatra szánt oldalunk alá, a váll alá helyezzünk egy párnát. A jobb kezünket helyezzük a bal mellünkre, a bal kezet pedig emeljük fej fölé. Felülről lefelé haladva összezárt ujjakkal vizsgáljuk át a mellet simító mozdulatokkal. Ugyanezt végezzük el a másik oldalon is.

Mire érdemes figyelni?

Az elváltozásokat, és daganatra utaló jeleket általában a megvastagodások, a csomók és a duzzanatok képeznek. Ha bármilyen jelet látunk arra, hogy elváltozás áll fenn, azonnal keressük fel az orvost, semmiképp ne halogassuk a dolgot és keressünk kifogásokat és magyarázatokat.

Hozzászólások: