Fontos!Tudtad, hogy a kerékpározót nem védi a zebra?

A napokban történt egy baleset, amely érdekes tanulsággal szolgálhat a kerékpárosoknak. Sajnos sokan tévesen azt hiszik, hogy elsőbbsége van a kerékpárral közlekedőnek a gyalogátkelőhelyen.

A minap elütöttek egy kerékpáros a zebrán. A megyei rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a rendőrség helyszínelése alapján a kerékpáros ellen szabálysértési eljárás indult, ugyanis a gyalogátkelőhelyen nem szállt le a kerékpárjáról, azzal közlekedve akart átkelni. Ilyen esetben pedig a kerékpáros a vétkes.

14520610347876_47276303393222_db

Érdekes, s egyben szomorú statisztikai tény, hogy a legtöbb kerékpárost ért baleset a kijelölt gyalogátkelőhelyeken, az azokon kerékpárral történő átkelés során következik be. Téves a kerékpárosok azon ismerete, mely szerint a gyalogátkelőhelyen kerékpáron fennülve elsőbbséget élveznek a gépjárművezetőkkel szemben, ugyanis ez csak abban az esetben igaz, ha a kerékpáros a KRESZ szabályainak megfelelően a gyalogátkelőhelyen leszáll a járművéről és azt gyalogosan tolja át. Amennyiben a zebrán elütik a kerékpáron fennülve közlekedő kerékpárost, a baleset okozója ő lesz!

A gyalogátkelőhelyen történő átkerékpározásban a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a kerékpáros nagyobb sebességgel éri el a gyalogátkelőhelyet és halad át rajta, mint a gyalogos, ily módon a gépjárművezetők veszélyre történő reagálási ideje jelentősen lerövidül.

Olvasónk levele alapján

Hozzászólások: