Ízületi gyulladás kezelése mélyizom masszazzsal

A módszer hasonlít a masszázskezelésére, csak annyi különbséggel, hogy itt jó mélyre le kell hatolnunk közvetlen a csontozatokhoz tapadó izmokhoz. Amikor ezeket az izmokat megérintjük, néha olyan érzésünk lehet, mintha köveket tapintanánk, melyeket képtelenség életre kelteni, pedig felélesztésükhöz csak az őket tápláló véráramlást kell helyreállítani. Amikor ez sikerült, az izmok újból elkezdenek tökéletesen működni, s az általuk okozott bénító fájdalmak szinte azonnal megszűnnek.

Nem az idegek, hanem az izmok felelősek a bénulásért
Az izmoknak mindig lágyaknak és rugalmasaknak kell lenniük. Ezzel ellentétben bénult embereknél az egyes izmok teljesen meg vannak keményedve, szárazak, az izomrostok teljesen összetapadtak, és szinte lehetetlen újból szétválasztani. Gerry Hammer szerint a bénulások valódi okát nem az idegekben kell keresnünk, hanem az izmokban. A bénulás állapota akkor áll be, amikor a feszes izom végleg el¬záródik a tápláló vérkeringéstől. Amikor a friss artériás vér nem tud belépni egy izomcsoportba, elkezdődik a sorvadás, és egy idő után az izom teljesen megkeményedik. A vérkeringés elzáródásával az izmokat nedvesen tartó nyirokfolyadék szabad keringése is megszűnik, ami idővel a rostok összetapadásához vezet. Ennek hatására ellenállás lép fel, és azok az izomcsoportok, melyeknek függetlenül kellene mozogniuk, összeragadnak.

A mélyizom-masszázs olyan esetekben is sikert érhet el, ahol egyébként már minden remény elszállt a gyógyulásra. A masszázsterápiával való ötvözése tovább fokozza a felépülés lehetőségét, és meglepő eredményekkel szolgálhat, főleg ott, ahol már elég nagymértékű az izomelhalás aránya — bár szerintem sem létezik elhalt izom vagy ideg, hanem csak arról van szó, hogy a keringés valami oknál fogva elzáródott az adott területen, ezért életre keltésükhöz nincs másra szükség, csak helyreállítani a vér és a nyirokfolyadék tökéletes áramlását. Fizikai kezelések és terápiák nem elegendőek olyan esetekben, ahol az izmok már teljesen megkeményedtek. Ilyenkor már szükség van az izmok közvetlen masszírozására is, amit viszont csak bizonyos módon tehetünk meg.
Tegyük fel, hogy egy izom már jó ideje nem jut hozzá az éltető energiák áramlásához. Ennek következtében idővel egyre jobban el¬veszítette rugalmasságát és lágyságát, ami fokozott fájdalommal párosult. Ez a fájdalom azért keletkezik, mert az izom nem képes többé az ízületet megmozdítani, hanem csak folyamatosan összehúzza annak szövetét. Amikor megszűnik a feszesség, az ízület képes kijavítani a keletkezett sérüléseket, melynek hatására a fájdalom és a merevség végleg eltűnik. Ilyen előrehaladt állapotokban a masszázs egyedüli alkalmazása már lehet, hogy nem elegendő, de a mély-izom-masszázzsal összekapcsolva, kezelésünk mégis sikeres lehet.

Hogyan segíti a mély-izom-masszázs az ízületi gyulladást?
Ebben a részben egy kicsit eltérünk attól az úttól, melyen keresztül a reflexmasszázst eddig megközelítettük. Az elsorvadt izmok újraélesztésénél ugyanis nagyon mélyre kell nyúlnunk ujjainkkal a masszázs során. Ahogy azt már az előbb is kifejtettem, amíg életben vagyunk, egyetlen izom vagy ideg sem halhat el végérvényesen. Viszont az életet adó vér és nyirokfolyadék hiányában ezek az izmok megkeményednek. Ahhoz, hogy az izomkötegeket újra rugalmasakká, puhákká tegyük, addig kell azokat masszíroznunk, míg az életet adó vérkeringés újra el nem indul bennük. Egyes esetekben ez igen hosszú ideig is eltarthat, de megéri a fáradságot, ha problémánktól végérvényesen meg akarunk szabadulni. A legtöbb esetben azonban szinte az első kezelés után észre fogjuk venni a változásokat.

Az izommasszázst mindig azon a területen kezdjük el, ahol az ízületi gyulladásunk van. Ujjainkkal a terület közelében jó mélyen nyomkodjuk meg az izmokat, legyen az akár a kézen, a lábon vagy bárhol a testünkön. Tapintsuk ki ujjunkkal, hogy milyen az ott található izmok állaga, rugalmasak, vagy kemények. Ha a csont közeli izmokat éreztük feszesnek és keménynek, akkor a masszázs helyes elvégzésekor ujjunkat jó mélyen nyomjuk be a húsba, és próbáljuk meg így elérni azokat. Kezdjük el dörzsölni, de mindig keresztirányba, hasonlóan a gitárhúr pengetéséhez, csak kissé erőteljesebben, és sohasem velük egy vonalban. Az első kezelésekkor ez fájdalommal is járhat, de ne felejtsük el, hogy a sorvadozó izmaink vérkeringését csak így lehet fel¬éleszteni.
Gerry Hammer módszerében a második és harmadik szinten el¬helyezkedő izmokat kezeljük, ellentétben a hagyományos masszázzsal, ahol csak a bőr alattiakat dolgozzák meg. Tartsuk mindig észben, hogy ennél a technikánál már nem masszázspontokat nyomogatunk, ezért a nyomás erőssége sokkal nagyobb legyen.

A belső elválasztású mirigyek jelentősége
Az ízületi gyulladás okának kezelésében fontos megvizsgálnunk a belső elválasztású mirigyek működését. Ugyanis, ha ezek közül a mirigyek közül egy vagy akár több hibásan működik, akkor az valamilyen probléma forrásául fog szolgálni szervezetünkben. Az agyalapi és a tobozmirigy pontjait a homlok közepén, illetve az orr alatt találjuk. A nemi mirigy területei a fejtetőn és az áll közepén helyezkednek el, valamint ugyancsak a fejtetőhöz közel találjuk a mellékvese és a hasnyálmirigy zónáit is.
Összes ujjunkat együttesen használva, alkalmazzunk állandó nyomást ezekre a masszázsterületekre, miközben lassan számoljunk el hétig. Ezután kezünk középső ujjaival csak azokat a masszázspontokat masszírozzuk meg, amelyeket érzékenynek találtunk.

Most térjünk rá a külső el¬választású mirigyek testünkön elhelyezkedő masszázspontjait. Nyomásukat végezhetjük ujjunkkal, de használhatunk kézi masszírozót vagy hengert is, mellyel egyszerre nagyon sok pontot vagyunk képesek ingerelni.

Hogyan serkentsük természetes módon a kortizon termelődését?
Szervezetünkben a kortizon nevű molekula a fájdalomcsökkentést segíti elő. Amikor bizonyos mirigyeket ingerlünk, akkor ezzel azt vált¬hatjuk ki, hogy a mirigyek természetes kortizont válasszanak ki vérünkben. Mindannyian ismerjük, milyen káros mellékhatásai vannak a mesterséges kortizon befecskendezésének szervezetünkbe. A mirigyek által termelt kortizon viszont mellékhatások nélkül képes a fáj¬dalom gyors csökkentésére.
Vizsgáljuk meg tüzetesen, és vegyük észre a derékhoz közel, az első és második keresztcsigolya között található pontot. Nyomjuk meg úgy, hogy a nyomás erőssége az elején gyenge legyen, majd fokozatosan növeljük hét másodperc időtartamban. Ennek az ingerlésnek a hatására mirigyünk elkezdi a természetes kortizon kiválasztását vérünkbe.
Mivel a legtöbb olvasó valószínűleg nem tudja, hogy melyik pontosan az első és a második keresztcsigolya, ezért szeretném röviden elmagyarázni, pontosan hol találhatók. Keressék meg ujjukkal a fark¬csontjukat, és puhán kitapintva az egyes csigolyákat, haladjanak lassan felfelé. A gerinc végétől számolva úgy három ujj szélességre talál¬ni fognak egy nagyon érzékeny pontot. Ez az a pont, amit kerestünk, és most, hogy megtaláltuk, az előbb leírt módon kezdjük el az ingerlését. Háromszor egymás után végezzük el a hét másodperces folyamatos dörzsölést, és fájdalmunk szinte varázsütésre eltűnik majd. A módszer bármilyen fájdalom esetén, ahol a kortizon segíthet, használható, mint például az ízületi gyulladás, az asztma és a bursitis (nyáktömlőgyulladás).

A csípő és az isiász különleges masszázspontjai
A láb- és derékfájások csökkentésének egyik igen hatékony módja a csípőn körben elhelyezkedő masszázspontok masszírozása. Az ízületi gyulladással együtt járó fájdalmat a far külső szélén található igen érzékeny pontok segítségével orvosolhatjuk.
Mivel mindannyiunk teste egy kicsit más, ezért ezeket a pontokat magunknak kell megkeresnünk. Az előbb említett területen akár több olyan pontot is találhatunk, melynek érintése kellemetlen érzéssel párosul. Bármikor, amikor egy ilyen masszázspontra bukkanunk, azonnal álljunk meg, és a már jól megismert dörzsölési módszerrel kezdjük el annak kezelését. A masszázsgörgő használata sokat segíthet a pontok gyors megkeresésében.

A néha borzalmas fájásokkal járó isiász kezelését a sarok padozatán található pontokkal kezdjük. A hatékonyabb kezelés érdekében a kézi masszázsbot használata ajánlott, de más tompa eszköz is megteszi. Ha tényleg isiászunk van, akkor a sarkunkon azonnal megtaláljuk majd az ahhoz tartozó érzékeny pontot. Amikor megtaláltuk, folyamatos nyomást és dörzsölést alkalmazva nagyon gyorsan csökkenthetjük, vagy akár meg is szüntethetjük az isiásszal párosuló fájdalmakat.
A következő pont a csípőízület közelében található. Mozgassuk meg lábunkat, és keressük meg azt a helyet, ahol a csípőnk követi a láb mozgását. Nyomkodjuk meg ezt a területet, és keressük meg az itt található fájó pontot, melyet hüvelykujjunkkal vagy egy másik ujjunkkal jól dörzsöljünk meg. Ebben a pillanatban olyan érzésünk támad¬hat, mintha égő fáklyát nyomtak volna csípőnkbe, de ne aggódjunk, mivel hamarosan érezni fogjuk, ahogy a fájdalom csökken, majd lassan akár meg is szűnik.

Hozzászólások: