Ez az ideális hálószobai hőmérséklet. Nálatok hány fok van?

A megfelelő hőmérséklet gondoskodik a jó alvásról, éppen ezért figyeljünk oda, hogy lefekvés előtt, még akkor is, ha kint hideg van, szellőztessünk egy nagyot. Ilyenkor megtelik a szoba oxigénnel, friss levegővel, és a túl melegen is segít egy kicsit. Nem mindegy, hogy hány fokban alszunk el.

14570827883394_96616389430261_db

Amikor a kinti hőmérséklet alacsony, kb. -1, -2 fok körül van a hálószoba hőmérséklete ne haladja meg a 17-18 fokot. Télen amúgyis sokkal jobban fel vagyunk öltözve, nem csak egy lenge pizsamában alszunk. Ha túl meleg van, és a pizsamánk is vastagabb, akkor könnyen leizzadunk, és a levegőtlenség az alvásunkat is korlátozza.
A matracoknak általában szokott lenni egy téli és egy nyári oldala, figyeljünk oda rá, hogy mindig az évszaknak megfelelő oldalán aludjunk. Télen a lepedő és az ágynemű is sokkal vastagabb, így ezek gondoskodnak arról, hogy megfelelő hőmérsékletben aludjunk.
Ha a kinti hőmérséklet le is megy -10 fok alá, akkor is kényelmesen és nyugodtan tudunk aludni 18 fokban. A kényelmes alváshoz elengedhetetlen, hogy megfelelő páratartalom legyen a lakásban és az ágyunkban. Semmiképp ne legyen olyan meleg, hogy izzadjunk.
Fontos az is, hogy mindig tiszta, friss levegő vegyen körbe. A tiszta, baktériummentes levegő ugyanis sokkal hamarabb melegszik fel. Így nem kell órákat tüzelnünk, hogy elérjük az ideális levegő-hőmérsékletet. A hideg ellenére szellőztessünk rendszeresen.
Nyáron az ideális hálószobai hőmérséklet a 23-24 fok. Ideális esetben a külső és a belső hőmérséklet-különbség nem haladja meg a 15 fokot. Nyáron sötétítőkkel, rollokkal tudjuk szabályozni a hőmérsékletet, ezek segítségével meg tudjuk akadályozni, hogy a nagy meleg bejusson a szobába. Ha növényeik vannak a szobában, akkor akár 1-2 fokkal is hűvösebb lehet, mivel ezek állandóan párologtatnak. A végső megoldás, hogy ilyenkor csökkentsük a nagy meleget, a ventilátor, vagy a légkondi lehet.
Hozzászólások: