Újraélesztés, amit mindenkinek tudnia kell! Oszd meg te is, hogy segíteni tudj, amikor szükség van rád!

Szinte mindenki leblokkol, ha valaki hirtelen élettelenül összeesik az utcán. Magyarországon naponta 70 ember, évente 20-2500 ember hal meg hirtelen szívhalál következtében. Minden évben egy kisvárosnyi ember távozik az élők sorából, pedig sokukat meg lehetett volna menteni. Egy magyar mentő-technikus és egy mentőtiszt kidolgozta azt az új módszert, ahol még csak szájon át sem kell lélegeztetni, amitől sokan ódzkodnak.

élesztés

Szomorú statisztika, hogy míg 1000 emberből Németországban 973 tud újraéleszteni, addig Magyarországon csak 17 fő. Az új módszert már 5-6 évesesek is képesek elsajátítani, ha meg van a kellő gyakorlás. Ez azért reménykeltő, mert sok esetben az újraélesztés megmenthetné az áldozatokat. Akkor lássuk, mi a teendő? A módszer pofonegyszerű, mert egy hétköznapi labdán bárki, bármikor elsajátíthatja az újraélesztés 5 lépését, amelyek a következők:

1. Reakcióképes? – Ha a földön fekve fekszik valaki, menjünk oda, finoman rázzuk meg a vállát, szólítsuk meg, hogy jól van-e, reagál-e?

2. Közös cső ? Ha nem reagál, eszméletlen, a fejét az állánál fogva toljuk felfelé, hogy a légutak szabaddá váljanak.

3. Légzés? – Hallgassuk, hogy lélegzik-e, figyeljük, hogy emelkedik-e a mellkasa, vagy sem?

4. Nyomás – Ha nincs légzés, haladéktalanul kezdjük meg a pumpálást. Kinyújtott karokkal, kívülről egymásba kulcsolt tenyerünket helyezzük a két mell feletti részre, és percenként 100-120-szor ritmusosan kezdjük el a kompressziót! Fontos a ritmus, és az, hogy csak 1-2 tizedmásodpercig tartsuk lenyomva a mellkast. Ezt a ritmusos nyomást tudjuk otthon, bármilyen labdán begyakorolni, hogy akut esetben csak előhívhassuk a tudást.

5. Hívjuk a mentőket! Csak ezek után hívjuk a 104-es segély hívószámot, hogy elkezdtük az újraélesztést!

Hozzászólások:

One thought on “Újraélesztés, amit mindenkinek tudnia kell! Oszd meg te is, hogy segíteni tudj, amikor szükség van rád!”

Comments are closed.