Autósok figyelem! ? Szeptembertől így módosult KRESZ

1000_ergr_20140902_105555

Kismértékű KRESZ-módosításra kerül sor, amely megtiltja az álló gyermekszállító buszok melletti elhaladást, pontosítja a gyerekülések első ülésre szerelésének szabályait, viszont megengedi az autósoknak, hogy az oktatási intézmények előtt bizonyos időszakokban ne kelljen csökkentett sebességgel hajtaniuk – írja a HVG.

Mindhárom szabály a gyermekek a közlekedőkkel szembeni védelmét szolgálja ? most vegyük sorra a három hamarosan bevezetésre kerülő/módosuló szabályt.

Gyermekszállítók melletti elhaladás

Az új szabály értelmében, amennyiben egy gyermekszállító busz a megállóban áll, és a gyerekek le- és felszállnak, nemhogy hátulról előzni, szemből elhaladni sem lehet majd mellette. 2013 májusa előtt csak csökkentett sebességet írt elő a KRESZ a hátulról a buszt megelőzőknek. 2013 májusában aztán szigorítottak a szabályon, azóta a megállóban álló gyermekszállítót megelőzni is tilos. Most jön a szabály harmadik módosítása, miszerint az álló busz mellett a szemközti sávban sem haladhat el jármű.

asp_620_gyermekszallitas_felirat

asp_620_kep02

Az USA-ban a buszok oldalára szerelnek STOP táblát

Ez a szabály akkor érvényesül, ha a buszon elöl és hátul is feltüntetik, hogy ?Gyermekszállítás?, továbbá a buszvezető az elakadásjelzővel jelzi, nem csak várakozik, hanem a gyerekek le- vagy felszállnak épp. Természetesen a szabály a párhuzamos közlekedésre nem alkalmas utakra vonatkozik (tehát kétszer egysávos utakra).

Sebességkorlátozás az oktatási intézmények környékén

Ez a szabály némi enyhítést jelent az autósoknak az eddigiekhez képest: eddig az oktatási intézmények környékén mindig lassítani kellett 30 km/h sebességig, mostantól azonban egy külön kihelyezett tábla fogja jelezni, hogy az autósok milyen időintervallumban kell betartaniuk ezt a sebességet. Tehát az iskolák, óvodák mellett kihelyezett ?Gyermekek? tábla alatt kell figyelni a kiírt időpontokat, ha épp azon kívül haladtok el, nem kell 30 km/h-val menni. Ez az idő igazodni fog a tanítási idő kezdetéhez és végéhez.

Gyerekülések

A KRESZ mostantól egyértelművé teszi, hogy a gyermekbiztonsági rendszer az első utasülésbe is szerelhető, háttal azonban csak akkor, ha az üléshez nincs légzsák vagy ki van kapcsolva. 

Az uniós szabályozás új elemeként a Közlekedési Minisztérium bevezeti az úgynevezett i-Size gyermekbiztonsági rendszerek használatának lehetőséget. Ennek az a lényege, hogy a szabály által meghatározott ülés fokozott védelmet nyújt az oldalirányú ütközéssel szemben is, ráadásul könnyebb a beszerelésük is. A szabálynak megfelelő üléseken a gyártó feltünteti a gyermek súlyát.

A szabályok szeptember közepén lépnek majd érvénybe.

Ha hasznos volt a cikk, nyomj egy lájkot!

Hozzászólások: