Figyelem!Mérgezést okozhatnak az energiaitalok!

1000_4tz5_20140910_125636

Egyre több gyerek kerül kórházba. Szélesedik a kínálat, trendi a doboz ? divattá vált az energiaitalok fogyasztása a gyerekek körében is.
Két hónap alatt 123 olyan gyermek, illetve fiatal rosszullétéről szerzett tudomást az ÁNTSZ, akik túlzott energiaital-fogyasztás miatt szorultak orvosi ellátásra ? derült ki az ÁNTSZ közelmúltban kiadott közleményéből. Dr. Vajda Zsolt adjunktus, a Heim Pál Gyermekkórház toxikológus szakorvosa ismerteti a gyermekkori energiaital-fogyasztás káros hatásait.

Milyen gyakran fordul elő, hogy energiaital-fogyasztás miatt a Heim Pál Gyermekkórházba kerül gyermek?

Havi egy-két enyhe koffeinmérgezéssel találkozunk általában. A súlyosabb esetek szerencsére ritkábbak, bár van némi emelkedő tendencia.

Tapasztalataim szerint talán nyáron több az ilyen eset, a buli, a társaság miatt, a korosztályos csapatban sikk ezeket inni manapság. Szélesedik a kínálat, trendi a doboz, egyszerűen divattá vált az energiaitalok fogyasztása a fiatalok és sajnos a tinik körében is. Már reggel a metrón álmosan ülve ott van a kezükben az energiaitalos doboz.
Miért veszélyes a gyerekekre az energiaital? Milyen szerveikre van hatással?

Néhány egyszerű adat. A kávé ml-ként koffeinből 1 mg-ot tartalmaz, egy adag fél dl, tehát 50 mg. Az energiaital 0,3 mg/ml, ugyanakkor a kiszerelés többnyire 2,5 dl, de van már 1,5 l-es is. Ez már sok kávénak megfelelő mennyiség, ugye?

Megtörtént, hogy a gyerek nyáron, fociedzés után üdítő helyett megivott egy üveggel. Hát nem volt jól? A szakirodalom szerint gyerekkorban a 15 mg/testsúly-kg már mérgező, de a tünetek már 3 mg/kg-tól érezhetők. Szapora szívműködés, izgatottság, kipirulás jelentkezik először.

A másik veszély a koffeinen túl a többi alkotóelem jelenléte. Ezekben az italokban van még taurin, ami egy aminosav, és a fizikai erőnlétet fokozza azzal, hogy beviszi a cukrot a sejtekbe, és növeli a teljesítőképességet. Akad bennük guarana is, ami egy növényi kivonat ? a memóriára és a fizikális állapotra hat úgy, hogy ebben is van koffein, és ez hozzáadódik az italban eleve benne lévő nem kis mennyiséghez.

A szakirodalom szerint a koffein az egyetlen legális pszichoaktív drog. Idegrendszeri izgató, simaizom-lazító. A váz és a szívizom működését fokozza, vízhajtó hatású. A légzőrendszer munkájára is hat, emeli a pulzusszámot és a vérnyomást, tehát az egész szervezetet egy fokozottabb reakciókészségű állapotba helyezi. Kell ez egy gyereknek? Ha lehet, ne számítógép előtt töltse az éjszakát, aludjon. Kialvatlanok, fáradtak a gyerekek. Ez ugyanis manapság a legfőbb érvük az energiaitalok fogyasztására.

Milyen további veszélyt jelent, ha kombinálják mással, például alkohollal?

A felfokozott állapot, a buli és hozzá az alkohol ismert hatásai összeadódva súlyos fizikai rosszullétet okozhatnak, és rontják a reális döntéshozatal esélyeit. Ebből számos veszélyhelyzet adódik. Adott a felfokozott izgalmi állapot, amihez a szokásosnál jóval több cukrot éget a szervezet, és az alkohol, ami nagy mennyiségben fogyasztva vércukorszintesést okoz ? ezek együttesen súlyos, akár eszméletvesztéses állapothoz vezethetnek.
Ha alkohol helyett egyéb stimulánssal kombinálják az energiaitalokat, akkor a két szer szív- és érrendszeri hatása adódik össze, és ez vezet a jellegzetes mérgezéses keringési zavarhoz.

Milyen kezelésre van szüksége ilyenkor a gyermeknek?

Mentőt kell hívni azonnal, és kórházi kezelés szükséges! Ne tegyék személyautóba a gyerekeket! A kórházban a tüneteknek megfelelő azonnali szakorvosi segítséget kapnak. A kísérő segítsen az ellátásban azzal, hogy informálja az orvost, mit, mennyit és mivel keverve fogyasztott a fiatal.

Mire figyeljenek a szülők, mit tehetnek ők, hogy ne forduljanak elő ilyen esetek?

Személyes véleményem, hogy ne azt mondjuk, ne igyanak energiaitalokat. A tinik úgyis kipróbálják. Azt mondjuk el, amiről itt beszéltünk. Nyomatékosan tudatosítsuk, hogy ez veszélyes is lehet, főleg, ha nem ismernek mértéket. Szülőként törekedjünk arra, hogy ne legyen rá szükségük, például a kialvatlanság miatt. Fontos a szülői példa, napi öt kávé, és a papa kezében az ismert doboz? hiteltelenné teheti az aggódó tiltást. Nekünk, felnőtteknek is hasonló módon reagál a szervezetünk az energiaitalokra, ne felejtsük el!

Hozzászólások: