Éttermi etikett a belépéstől a távozásig: amelyet mindenkinek ismernie kellene!

A hétköznapi életben gyakran fordulunk meg olyan helyeken, éttermekben és vendéglőkben, ahol bizony nem árt, ha ismerjük az etikett szabályait. Nem csak üzleti vacsoráknál ? de kiemelten akkor ? bizony könnyen felsülhetünk, kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha nem ismerjük és alkalmazzuk ezeket a szabályokat.

evoeszkozok_infografika_vizjel

Összefoglaltuk a legfontosabb lépéseket, mozzanatokat, amelyeket illik mindenkinek ismernie ? ha vendéglőbe látogat!

Éttermi etikett a belépéstől a távozásig: amelyet mindenkinek ismernie kellene!

Az etikett szabályainak elhalványulása napjaink egyik legkritikusabb kérdése. Beszélhetünk akár a női-férfi viszonyok megváltozásáról, akár a világ rohanásáról is ? a lényeg azonban nem változik: a vendéglátókban, éttermekben az etikett betartása nem csak illem kérdése ? de a kellemetlen szituációkat is elkerülhetjük vele.

Belépés az étterembe

Az etikett szerint bár általában a férfi előre engedi a nőt az ajtóban, az éttermek és vendéglátóhelyek esetében ez nem így van. Ezek ugyanis ismeretlen területnek számítanak ? amelyet a férfinak illik először feltérképezni. A belépés után azonban illik a hölgyet előre engedni, a ruhatárnál a kabátját lesegíteni válláról ? még akkor is, ha az üzleti életben egyenrangú partnerként jelenik meg a két fő.

Helyfoglalás

Az elegánsabb éttermekben az etikett szerint meg kell várni míg a személyzet fogad minket, és az asztalunkhoz vezet. Az asztalnál a nő foglal először helyet, és neki a későbbiek során nem is szükséges felállnia ? amennyiben azonban több vendég is érkezik, a férfi azokat mindig felállva üdvözölje.

A magyar protokoll szerint az asztalnál helyet foglalva, arra kell figyelnünk, hogy könyökünk szorosan az oldalunk mellett maradjon. Ha csak jobb kézzel eszünk, akkor eközben a bal kéz az asztalon pihen.

Az étel rendelés

A rendelni kívánt étel kiválasztása után a pincérrel az etikett szerint a férfi kommunikál ? ő adja le a hölgy rendelését is, amelyet előzetesen egyeztettek. Ugyan így szükséges eljárni a bor kiválasztásánál is ? illik érdeklődni a nő preferenciáiról, de a férfi nézze a borlapot, és ő is válasszon.

Az étkezés

A kihozott ételt ? akárcsak otthon ? minden esetben a nő kezdheti meg. Csak miután ő elkezdett enni foghatja meg a férfi az evőeszközöket.

Az evőeszközök használata külön fejezetet érdemel ? azok mindig a végénél fogjuk meg, és sohasem marokra. Nem illik a tányért kocogtatni az evőeszközökkel, azokat úgy kell használni, hogy ne érintse étkészlethez.

Evőeszköz jelzések a pincérek felé:

Ha a kést meg a villát egy kis háztető formában helyezzük el a tányéron, úgy, hogy az evőeszközök ne érjenek egymáshoz, akkor az azt jelenti, hogy a fogások között szünetet kérsz. Ha a kést vízszintesen és a villát pedig rá függőlegesen tesszük, akkor a pincérek tudni fogják, hogy jöhet a következő fogás.

Ha minősíteni szeretnéd az ételeket, ezt jelezheted az evőeszközeiddel. Ha a kést és a villát vízszintesen helyezed el úgy, hogy a kést felülre, a villát pedig alulra, az azt jelenti, hogy az étel kiváló volt. Ha nem ízlettek a fogások, akkor a baloldalon található villa ágai között az egyik résbe szúrd bele a kést.

Fizetés, távozás

Fizetni a lehető legdiszkrétebben illik, ezért ne kiálts a pincérnek fizetési szándékaid miatt, legfeljebb ints neki, vagy bólogass, hogy észrevegyen.

A számlát mindig egy személy fizesse ki, ha a végén szeretnétek rendezni a költségeket, azt az éttermen kívül szokás megtenni.

Hozzászólások:

4 thoughts on “Éttermi etikett a belépéstől a távozásig: amelyet mindenkinek ismernie kellene!”

Comments are closed.