RÁKVESZÉLY! EZÉRT NE TÁROLD SOHA A HŰTŐBEN A KRUMPLIT!

Kevesen tudják, de rendkívül nagy veszélynek teszi ki magát az, aki a krumplit a hűtőszekrényben tárolja. Persze a krumpli tárolása mellett érdemes lehet még néhány főzési szabályt is betartanunk, ha nem szeretnénk növelni a rák kialakulásának kockázatát. Mutatjuk a megdöbbentő részletek.

Sokan azt gondolják, hogy minden ételnek jót tesz a hűtőszekrény, hiszen így az élelmiszerek sokáig frissek maradnak és persze sokkal lassabban romlanak meg. Azonban akad egy étel, amit soha nem szabad a hűtőszekrényben tárolni, ez pedig nem más mint a krumpli – írja a Mirror, az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági Hivatalára hivatkozva (Food Standards Agency).

A KSH legfrissebb adatai szerint pedig kedveljük ezt a zöldséget, ugyanis egy év alatt közel 26-27 kilót is képesek vagyunk belőle megenni.

Amikor a krumplit betesszük a hűtőbe, akkor a benne lévő keménytő cukorrá alakul. Ez a cukor pedig később sütés közben összekeveredik egy bizonyos aminosavval (aszparaginsavval) ebből pedig egy a szervezetünkre káros anyag keletkezik: az akrilamid vegyület – fogalmaz a hivatal.

MI AZ AKRILAMID?

Az akrilamid egy szerves vegyület, amit az iparban műanyagok és festékek gyártása során használnak. Még 2002-ben Svédországban figyeltek fel arra, hogy a szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten való hevítése során (120-150 fok felett, például zsírban történő sütéskor) természetes módón keletkezik az akrilamid – írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Persze a káros vegyület nemcsak a sült krumpliban fordulhat elő, hanem a burgonyachipsekben, kávékban kekszekben és kenyerekben is megtalálható.

MIÉRT VESZÉLYES?

2015-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) élelmiszer szennyezőanyagokkal foglalkozó szakbizottsága hivatalos állásfoglalást adott ki az élelmiszerekben előforduló akrilamidról. Ebben megerősítette a korábbi értékeléseket, melyek szerint – állatkísérletek alapján

az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid lehetségesen megnöveli a rák kialakulásának kockázatát a fogyasztók minden korcsoportjában.

HOGYAN VÉDEKEZHETÜNK?

Bár ezeket az élelmiszereket nem tudjuk teljes mértékben száműzni az étrendünkből, azért fontos, hogy igyekezzünk mérsékelni a káros anyag bevitelét. Például a főzési szokásaink megváltoztatásával és változatos étrenddel, mivel az ételek akrilamid tartalmát az összetevők kiválasztása és a sütési/főzési hőmérséklet befolyásolja.

Ez a káros vegyület egyébként az ételek barnaságával hozható kapcsolatba ezért fontos, hogy az ételeket ne égessük meg, hanem csak enyhén barnára süssük – legyen szó egy pirítósról vagy épp egy sült krumpliról. Emellett pedig törekedjünk a főzési módszerek váltogatására is: forraljunk, gőzöljünk, és süssünk is. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a krumplit nem szabad a hűtőben tárolni!

Hozzászólások: