Ezeket a betegségeket jelzi a köröm

Körmünk aspektusának megváltozása a szívproblémáktól kezdve a pajzsmirigy problémákon át az alultápláltságig számos betegséget előrejelezhet. A körmök a jelenlegi egészségi állapot mellett a múltunk traumáiról, betegségeiről is árulkodhat, ugyanakkor a személyiségről és a szexuális beállítottságról is nyújthat információkat.

Lássunk néhány olyan jelet, ami egészségügyi problémára utalhat:

Leválik a köröm a húsról: leggyakrabban sérülés vagy fertőzés következtében jelentkezik, ám pajzsmirigy fertőzés, gyógyszerérzékenység, pikkelysömör is állhat a háttérben.

14520577421198_69466171338550_db

Sárga köröm: sárgaságot jelezhet, ám azt is, hogy túlzásba vittük körömerősítő-kezeléseket. A köröm megköti a kémiai anyagokat, ezért látunk dohányzástól megsárgult körmöket. A sárga körmök ugyanakkor májbetegséget, diabéteszt, nyirokrendszeri zavarokat és krónikus bronchitist is jelezhetnek.

Kanálkörmök: a homorúan felkunkorodó körmök leginkább vas- és B12-vitamin hiányra utalnak, de a köröm elszarusodása is okozhatja. C-vitamin hiány miatt szintén felhasadhat, rojtosodhat a köröm. A tünetek ugyanakkor pszoriázisra, folsav-hiányra és fehérjeszegény táplálkozásra is utalhatnak.

Domború körmök: főleg a vér oxigénellátásának problémáit jelezhetik elő, ami szívbetegségekhez vezethet, de gyulladásos bélbetegségre, szív- és érrendszeri betegségre, valamint májbetegségre is felhívhatja a figyelmet.

Tejüveg köröm, vagy Terry féle köröm: majdnem fehér, opálos színű a köröm. Ha ez idős korban képződik, krónikus májbetegségre utalhat. E mellett alultápláltságot, pangásos szívelégtelenséget, cukorbetegséget is jelenthet.

Hozzászólások: