Ezeket az ezreseket már sehol nem fogadják el – ezt kell tenned ha nálad is maradt!

Ezeket az ezreseket már sehol nem fogadják el – ezt kell tenned ha nálad is maradt!
A hibás pénzeket, elszakadt ezreseket, kopott pénzérméket már sehol nem kötelesek elfogadni!Bosszantó, hiszen általában mi is kapjuk valahol a legtöbb esetben nem mi szakítjuk el, mégis mi szívunk vele.Mit tehetünk a károsodott pénzzel ha sehol nem fogadják el, nem tudunk vele fizetni?
A sérült, kopott vagy esetleg nehezen felismerhető pénzeket, legyen az akár papírpénz, akár fémpénz már szinte sehol nem fogadják el, ezekkel a pénzekkel a hitelintézetekhez és a postahivatalok pénztáraihoz valamint a Magyar Nemzeti Bankhoz.Ezeknek az intézményeknek kötelező beváltani a sérült, kopott, nehezen felismerhető bankjegyeket, de a hitelintézeteknél és a postahivataloknál feltételeket szabhatnak a váltásnak! Ilyen feltétel lehet például az is, hogy pénzt kérnek a bankjegy cseréért illetve, csak azoknak cserélik a bankjegyet, akiknek számlájuk van náluk.
A nehezen felismerhető vagy sérült pénzt azonban az MNB lakossági pénztárában költségmentesen váltja át ügyfelei számára.De tulajdonképpen mit is jelent az, hogy sérült vagy nehezen felismerhető?
– Hiányos bankjegy >> az a bankjegy, ami lyukas, felületén 10 mm2-nél nagyobb területű lyuk van!Hiányosnak minősül az a csonka bankjegy is, amelyen a hiányzó rész nagyobb mint ± 3 mm-t.
– Sérült bankjegy >> az olyan bankjegy, aminek az állapota bármilyen hatásra megváltozott.Ide tartozik például a kémiailag (vegyszerrel), biológiailag, vagy a pénzlopás megelőzésére használt biztonsági eszközök működésbe hozatala miatt szennyezett, lyukasztott, kimosott bankjegy.
-Nehezen felismerhető >> az olyan érmére mondják, hogy nehezen felismerhető, ami durván elszíneződött esetleg jelentősen megkopott, esetleg korrodált így a névértéke nem felismerhető.
– Sérült érme pedig az, amelyik eredeti alakját elveszítette.
Nagyon fontos, hogy
“Hiányos sérült forintbankjegy abban az esetben váltható át, ha a bankjegynek több mint 50 százalékát benyújtják. Azokat a hiányos sérült bankjegyeket, amelyeknek felülete nem haladja meg az 50 százalékot, az MNB térítés nélkül bevonja a forgalomból
– válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az MNB.”
A cikk a penzcentrum.hu cikke alapján készült

Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!

Hozzászólások: