11 trükk, ami az életedet is megmentheti egy kritikus helyzetben

Senki nincs, aki szeretné, ha egy sötét sikátorban valaki üldözné, vagy aki arra vágyna, hogy a semmi közepén kapjon defektet. Ha mégis ilyen veszélyes helyzetbe kerülsz, a következő tanácsok segíthetnek, hogy a lehető legjobban juss túl rajta.

1. Ha valaki erővel cipel el, hagyj hátra valamilyen személyes holmit

Ha bekényszerítenek egy autóba, ejts le “véletlenül” annyi személyes holmidat, amennyit csak tudsz. A telefonod viszont ne legyen köztük, azt tartsd magadnál, hátha még hasznát tudod venni. A hátrahagyott dolgaid segíthetnek a rendőröknek, hogy gyorsabban a nyomodra bukkanjanak.

2. Ha liftben ér támadás, nyomd meg az összes gombot egyszerre

Ez lehetőséged adhat, hogy elszaladj vagy jelezz valakinek, valamint zavarba hozhatod vele a támadódat is.

3. Innen tudhatod, hogy vihar közeleg

Rázz fel valamilyen italt, és öntsd egy üvegtálba. Ha a buborékok csak a tál szélén látszódnak, jó időre számíthatsz. Ha azonban az ital középen kezd el buborékozni, viharos idő jön. A buborékok a légköri nyomás hatására rendeződnek el. A magas nyomás hatására a tál szélére szorulnak, ilyenkor napos időt várhatunk. Ha a nyomás alacsony, akkor viszont a buborékok az eredeti helyükön maradnak. Ebben az esetben, csúnya, esős napunk lesz.

4. Ha defektes lett a biciklid, kitömheted a gumit fűvel

Ha a semmi közepén kaptál defektet, tömd ki a gumit fűvel. Ez megteszi addig, míg elérsz a következő benzinkútra vagy haza, ahol megszabadulhatsz a rossz keréktől.

5. Figyelj a repülőn leszállás és felszállás közben

A felszállás első 3 percében, és a leszállás 3 percében légy figyelmes! A statisztikák szerint a légibalesetek 61%-a ezekben a periódusokban történik. Éppen ezért, a cselekvőkészséged ezekben a percekben megmentheti az életedet.

6. Olts tüzet szódabikarbónával

Ha a tűzhelyen a forró olaj lángra kap, eszedbe ne jusson vízzel leönteni! Helyette szórj a lángoló területre egy csomag szódabikarbónát! Ha nyílt lánggal érintkezik, szén-dioxid kezd termelődni, a tűz pedig kialszik. Ez a módszer csak kis tüzek eloltására alkalmas, mivel nagy mennyiségű szódabikarbónára van hozzá szükség.

7. Így nyugtasd meg magad gyorsan, ha rád tör a pánik

A pánik az egyik legfőbb tényező, ami vészhelyzetben csökkenti az életben maradás esélyét. Ezért fontos, hogy nyugodt maradj és kövesd az alábbi tanácsokat:

  • Maradj észnél! Nevezd meg a körülötted található tárgyakat, érintsd meg a talajt a kezeddel, számold meg a fákat vagy más dolgokat, amiket éppen látsz. Ezek a cselekvések segítenek, hogy az adott pillanatban maximálisan jelen legyél.
  • Lélegezz lassan! Az orrodon át szívd be és fújd ki a levegőt. Próbálj a hasaddal és ne a mellkasoddal lélegezni. Figyelj a hosszú kilégzésre.
  • Minden érzésedet mondd ki hangosan! Pl.: “Nem tudom, mit tegyek.” “Remegnek a lábaim.” “A szívem nagyon gyorsan ver.”
  • Pontosan határozd meg, hogy mit fogsz csinálni annak érdekében, hogy megmenekülj.

8. Használd a telefonod reflektorként, mikor sötétben átmész az úton

Rossz fényviszonyok között a telefonoddal világíthatod meg az utat, hogy jobban láss, illetve hogy a sofőrök is jobban lássanak téged.

9. Szagolj kámfort csőlátás ellen

Ha több, mint 6 órát fogsz vezetni, útközben csőlátásod alakulhat ki. Ez azt jelenti, hogy a figyelmed kizárólag a közvetlenül az autód előtt lévő tárgyakra koncentrálódik. Ilyenkor nem veszed észre, mi történik az út szélén, pl. elkerüli a figyelmed a gyalogosokat is. Hogy visszatérjen a normál látásod, egy darab textilre szórj porított kámfor kristályokat vagy vigyél magaddal egy üveg kámforolajat. Mikor fáradtnak érzed magad, tedd az orrod elé, és végy mély lélegzetet. Éberebb leszel, és jobban fogod érezni magad.

10. Kezdd el fújni vagy törölgetni az orrodat, hogy távol tartsd a támadót

Ha meg vagy rémülve, viselkedj úgy, mint egy hisztériás áldozat: sírj, zokogj, fújd és törölgesd az orrodat (akár a ruhád ujjába), de kitalálhatsz kevésbé visszataszító dolgokat is. Ezzel a támadónak eltereled a figyelmét, és lesz alkalmad elszaladni. Ha elkezded fújni az orrodat, az üldöződ valószínűleg félre néz. A legjobb, ha perceken át csinálod ezt.

11. Mindig legyen nálad egy hamis papír arról, hogy HIV-pozitív vagy

Nem csak egy erőszaktevővel szemben védhet meg egy ilyen papír (“Muszáj figyelmeztetnem, hogy HIV-pozitív vagyok, a papír a táskámban van.”), de egy rablóval szemben is. Ha nem sokat tud a betegségről, valószínűleg meg fog ijedni, és hozzád sem fog érni, nehogy elkapja a betegséget.

 

Hozzászólások: