Egy egyszerű és megfizethető technológiai, mely történelmet fog írni

lifestraw-personal-water-filter-300x336

A világ népességének egyhatoda nélkülözi a tiszta ivóvizet ? körülbelül egy milliárd ember szenved alultápláltságban ebben a pillanatban is. A Water.org azt állítja, hogy 3,4 millió ember hal meg évente a vízzel, szennyvízelvezetéssel és a higiéniával kapcsolatos okok miatt, és mintegy 6000 gyermek hal meg minden nap ugyanezen okokból, így ez a kérdés tekinthető az egyik, ha nem a legfontosabb jelenlegi globális válságnak. A biztonságos ivóvíz biztosításával összefüggő nemzetközi párbeszéd a legsürgetőbb, mivel ezek a technológiák képesek arra, hogy átalakítsák milliók életét, különösen a fejlődő országokban.

A LifeStraw egy hatásos, ugyanakkor kompakt és egyszerű vízszűrő rendszer, mely megoldás lehet a világ vízvészhelyzetének megoldásában. Az eszköz cső alakú, 25 cm hosszú és 29 mm átmérőjű. Működése igen egyszerű: az egyik végét a vízbe kell helyezni, a másik végén pedig a vizet kell felszívni, mindössze ennyi. Pozitív vizsgálati eredményeket értek el a csapvíz, a zavaros és sós víz esetében olyan mindegyikben megtalálható baktérium ellen, mint a Salmonella, Shigella, Enterococcus és a Staphylococcus.

A LifeStraw megtervezésekor nagy hangsúlyt fektettek a mozgó alkatrészek kiküszöbölésére, mint egy zárt egységben, melyben nincsenek cserélhető alkatrészek, és hogy elkerüljék az elektromos áram felhasználását, mely a 3. világ számos területén nem létezik. Mivel energia szükséges a szűrés végrehajtásához, Vestergaard Frandsen a szájjal történő felszívás természetes lehetőségét használta fel, melyre még a csecsemők is képesek.

Amivel először találkozik a felszívott víz, az egy 100 mikronos PE textil előszűrő háló, majd ezután egy 15 mikronos második poliészter textilháló következik. Ily módon az összes nagy részecskét kiszűri, még a baktérium csoportokat is eltávolítja.

A LifeStraw közösségek számára kifejlesztett változata sok ember számára képes tiszta víz előállítására.

A LifeStraw-ban első megközelítésben jódot használtak a baktériumok megöléséhez, de a 2012-es verzió nem tartalmaz vegyi anyagokat. Helyette az eszköz mechanikai szűrést alkalmaz. Amikor a LifeStraw-n keresztül megtörténik a víz felszívása, a folyadék 0,2 mikron pórus méretű üreges rostokon kényszerül áthaladni úgy, mint egy mikroszűrő berendezésnél. Minden piszok, baktérium vagy parazita csapdába esik a rostok szálai között, miközben a tiszta víz áthalad rajtuk. Ha a használó végzett az ivással, akkor egyszerűen levegőt kell fújnia az eszközbe, hogy megtisztítsa a szűrőt.

A LifeStraw weboldala azt állítja, hogy mindegyik készüléknek 1000 liter az élettartama, ez nagyjából egy fő éves vízfogyasztásának felel meg. Mindezeket szem előtt tartva azt hihetnénk, hogy a megoldás igencsak megterheli a felhsználó pénztárjácát. Azonban Vestergaard Frandsen a technológia fő jellemzőjévé az árát tette, mely mindössze 20 dollár. A fő cél az volt, hogy megfizethető, és hozzáférhető legyen az emberek számára a fejlődő országokban.

lifestraw-1

Torben Vestergaard Frandsen eredeti elképzelése tíz évvel ezelőtt jött létre, de az évek során együttmőködve a The Carter Center-től Rob Fleuren-el Hollandiából, és Moshe Frommer-el Izraelből, a LifeStraw kiemelkedett azon készülékek közül, melyek célja, hogy a vízszűrők képesek legyenek védelmet nyújtani a Guineaféreg ellen. A LifeStraw a baktériumokkal együtt távol tartja az olyan betegségeket, mint a diftéria, a kolera és a hasmenés.

Ez a technológia jó okkal nyert díjakat. Az emberek adományai révén a LifeStraw-ban megvan az a lehetőség, hogy történelmet írjon. További információk találhatók hivatalos weboldalukon, ahol csatlakozni lehet ahhoz a mozgalomhoz, melynek célja az életek megmentése a világ minden táján.

Hozzászólások:

One thought on “Egy egyszerű és megfizethető technológiai, mely történelmet fog írni”

Comments are closed.