Deríts ki, hogy fenyeget-e agyvérzés ezzel a 20 másodperces gyakorlattal!

Japán kutatók egy olyan egyszerű tesztet találtak ki, amellyel nagyon könnyedén kiderülhet, hogy fenyeget-e valakit az agyvérzés veszélye. Ez a betegség főként az idősebb emberek körében gyakoribb.

A szakemberek szerint csak egy dolgot kell tenni: amennyiben fél lábon nem bír valaki ki 20 másodpercet, akkor az agyvérzés veszélye elégé nagy, így gyakrabban kell szakorvoshoz ellátogatnia, aki majd beállítja a megfelelő kezelést.

A Kyotói Egyetemen végzett kutatásban összesen 841 nő és 546 férfi vett rész, akiknek átlagéletkorúk 67 év volt. A jelentkezőket arra kérték, hogy 20 másodpercen keresztül álljanak csak egyik lábukra, eközben az orvosok vizsgálatokat készítettek az agyukról. Az eredményeket pedig a Stroke szaklapban tették közzé.

14520615497033_86942098819791_db

A kutatók azt állapították meg, hogy azok, akik nem tudtak egy helyben megállni 20 másodpercig, tehát baj volt az egyensúlyukkal, azoknál vélhetőleg az agyukban a hajszálerek nem működnek jól, vagy már sérültek, így akár már egy-egy helyen kisebb bevérzések is kialakulhattak, amelyek azonban egyelőre semmilyen tünetet nem produkálnak.

A szakértők szerint az egyensúlyérzék sok mindent elárul az emberek központi idegrendszerének egészségügyi állapotáról. Azok, akik egyensúlyzavarokkal küzdenek, minél hamarább forduljanak orvoshoz, mert nagy a valószínűsége, hogy komolyabb agyműködési problémák léphetnek fel a közeljövőben.

Hozzászólások: