Azt hitted, a cukormentes termékek nem ártanak a fogadnak? Tévedtél!

Teljesen rendben van, ha fogyókúrás szempontok miatt a cukormentes üdítőket, cukorkákat választod ? segítségükkel valóban csökkentheted a bevitt cukor, és így a bevitt kalóriák mennyiségét. De ha azt hitted, ezzel a fogaidnak is jót teszel, rossz hírünk van: ez nem igaz.

Mandatory Credit: Photo by Photofusion/REX Shutterstock (2290011a) Model Released - Elderly man's decaying teeth UK Health
Mandatory Credit: Photo by Photofusion/REX Shutterstock (2290011a)
Model Released – Elderly man’s decaying teeth UK
Health

Eric Reynolds, az ausztrál Melbourne Egyetem kutatója szerint a cukormentes, úgynevezett ?helyettesítő termékek? a fogak egészsége szempontjából nem jobbak az eredeti, cukros változatnál. Kutatásuk során számtalan cukormentes üdítő italt és cukorkát vizsgáltak, és arra jutottak, roncsolják a fogakat ? ha nem is pont úgy, mint a cukros változat.

A cukormentes termékek magas savtartalmuk miatt veszélyesek a fogakra: a savak meggyengítik a fogzománcot, ami így könnyebben kophat. A fogzománc elvékonyodásával párhuzamosan a fogak a fogszéleken átlátszónak vagy áttetszőnek tűnnek, elveszítik csillogásukat és fakóvá válnak. A fog érzékennyé válik, ami súlyos fájdalmakat okozhat.

Saverózió szempontjából nem csak a cukormentes termékek jelentenek veszélyt a fogakra, hanem az összes üdítő- és energiaital, a gyümölcslevek, de a citrát tartalmú gyümölcsök is. A kutatás szerint ezek saverózióra gyakorolt hatása egyforma.

No de mi a helyzet a cukormentes rágógumival? Jó hírünk van: a kutatók ezt ajánlják, különösen a kalciummal dúsított változatot. A rágózás ugyanis serkenti a nyáltermelést, ami elmossa az ételben található savakat.
Ha pedig rögtön evés után szeretnél fogat mosni, felejtsd el! Ha a minimálisra szeretnéd csökkenteni a saverózió veszélyét, a kutatók azt javasolják, étkezés után igyál vizet, öblítsd ki a szád, és a fogmosással várj 1 órát.

Hozzászólások: