TUDTAD, HOGY A LERAKÓDOTT HÚGYSAV VESEKÖVET, KÖSZVÉNYT OKOZ? ÍGY SZABADULJ MEG TŐLE TERMÉSZETES MÓDON

A húgysav olyan végtermék, amely a nukleinsavakat felépítő purinvegyületek lebontásából származik. A táplálkozás során elfogyasztott fehérje purintartalma húgysavvá változik; ennek nagy részét a vese bontja le. A vérben férfiak esetében a normál érték 220 és 420 umol/L között, a nőknél 140 és 340 umol/L között van.

A vese azonban nem tudja ezt lebontani, ha több olyan élelmiszert fogyasztunk, amelynek nagy a húgysav tartalma. Vörös húsok, bor, gomba, egyes tengeri herkentyűk, sajtok felelősek a húgysavkristályok lerakódásáért. Ezek a vesében köveket, az ízületekben reumát és köszvényt okoznak. Vannak azonban élelmiszerek és fűszerek, amelyek segítenek feloszlatni ezeket a kristályokat:

bowlofcherries-e1342575640519-768x1024

  • Apróbojtorján gyökér – a köszvényre ajánlott legjobb gyógytea, méregtelenít, gyulladásgátló, megszabadít a húgysav lerakódásoktól. Napi 4 csészével ajánlott 2 hétig kúraszerűen.
  • Meggy – napi pár szem meggy megvéd a köszvénytől, vesekőtől, tartalmaz ugyanis egy enzimet, amely oldja a húgysav kristályokat.
  • citromlé – Magas C-vitamin tartalmánál fogva megvédi a kötőszövetet a húgysav kristályok roncsoló hatásától. Erősen lúgosító.
Hozzászólások: