Tudatos öngyilkosság!

Az alkohol valójában egy fajtája a drognak, tehát egy drog. (Drog: minden olyan szer, amely kívülről bejutva a szervezetbe rossz hatással van annak működésére, valamint hatással van az idegrendszerre.)

G02Xnpj

Hatása alatt az életfunkciók lassulása, a beszéd összemosódása, koordinálatlan és nem összehangolt mozgás, érzékelésbeni hiányosságok és zavarok, valamint a megfelelő időben való reagálásra való képtelenség figyelhető és tapasztalható meg. A nyugtató hatású drogok közé tartozik, tehát egy depresszáns.

Az alkohol a véráramon keresztül jut el az agyba, a véráramba pedig a gyomorból és a vékonybélből kerül, apróbb hajszálereken felszívódva. Ennek a folyamatnak a végbemenetele a fogyasztástól kezdve csak percek kérdése. Az agyban ezután az idegsejtek tevékenységét lassítja.

Köztudott, hogy a májba is eljut az alkohol. Ide a vér szállítja el, és a máj működéséből fakadóan abból eltávolítja; ezt metabolizációnak (anyagcsere) nevezzük. Mivel a májnak is megvan a maximális kapacitása, csak egy bizonyos mennyiséget tud metabolizálni és amit nem tud, az tovább marad a véráramban, így kering a testben. Ezért közvetlen összefüggés van az elfogyasztott mennyiség és a szervezetre gyakorolt káros hatás között.

Ha az alkohol mennyisége a vérben egy kritikus szintet meghalad, az emiatt lelassult légzőrendszer már nem lesz képes elegendő oxigént szállítani az agynak, így a személy kómába eshet, és meg is halhat ? mindez megtörténhet akár egyszeri túlzott fogyasztása miatt is.

dohanyzas-3

Az idegrendszer alkalmazkodik a nikotinhoz, így idővel kialakul az egyik legmakacsabb függőség, amit a kokaintól és herointól való függésnél is erősebbnek tartanak. Sokan mondják, ha ilyen veszélyes, akkor miért lehet legálisan fogyasztani. Az igazság az, hogy a dohányzás elterjedésekor még nem lehetett tudni a cigaretta számos negatív hatásáról.

A legtöbb leszokni vágyó dohányos többször vág neki, és csak 4-5 kísérlet után tudja végleg letenni a cigarettát. A kitartás meghozza az eredményét és leszoknak a dohányzásról. Vannak módszerek, amelyek megkönnyíthetik a leszokást. 

Hozzászólások:

8 thoughts on “Tudatos öngyilkosság!”

Comments are closed.