A pletyka spirituális szerepe

” Kimondott szó, kilőtt nyíl! “

…tartja egy keleti közmondás, és valóban: gyakran bele sem gondolunk, milyen kártékony lehet egy-egy szaftos pletyka. Ennek ellenére celeb-bloggerek és magazinok ezrei élnek meg mások pocskondiázásából, hiszen a közönség kíváncsi a hírekre, és élvezettel továbbadja azokat. Amikor pedig nem a hírességek narancsbőréről suttogunk, akkor is jó okot ad egy kis baráti összeesküvésre a szomszéd kiszáradt kertje, a kolléga túl rövid szoknyája vagy hogy az a kigyúrt futársrác állítólag a fiúkat szereti.

3779ac0f2c2f1409282b0b118916f03f23881f36

Spirituális szempontból azonban a pletyka olyan, mint a drog: lehetséges, hogy aktuálisan óriási energialöketet kapunk tőle, ám hosszú távon kíméletlenül megbosszulja magát. Ha pletykálkodsz egy másik emberről, ítélkezel felette, a karma törvénye értelmében pedig amit kibocsátunk, az visszatér hozzánk. ?Mások bajairól hallani olyan, mintha megfeledkezhetnénk a sajátjainkról. Ám a pletyka minket bánt végül, nem azt, akiről szól ? minden visszaüt? ? írja Yehuda Berg a Felhangoló ? Napi útmutatók egy jobb élet felé című könyvében. ?Másokról pletykálkodni olyan, mintha szándékosan akadályoznád a lelki fejlődésedet. A jóság iránti vágyad legnagyobb ellensége, ha ítélkezel és rossz színben tüntetsz fel másokat. Fékezd a nyelved, hogy féktelen lehessen a lelked.?

Bár a pletykálkodás a mindennapjaink részévé vált ? akárcsak az evés vagy az ivás -, legalább annyira kell figyelnünk arra, hogy mi hagyja el a szánkat, mint hogy mi kerül bele. Hosszasan merengünk, hogy mit főzzünk vasárnap ebédre, vagy milyen koktélt rendeljünk a bárban, de fele ennyit sem gondolkozunk azon, hogyan beszélünk másokról. Éppen ezért Yehuda Berg szerint érdemes letesztelni, mennyire vagyunk pletykafüggők.?Próbáld ki, akár csak egyetlen nap erejéig: ne beszélj össze-vissza senkiről sem. Ha valaki megteszi helyetted, válts témát. Vess fel olyasmit, amit a pletyka szereplője kiemelkedően jól csinált, ami miatt pozitív fényben tüntetheted fel.?

tumblr_ljnrjunvgw1qei9wvo1_500

Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a világon a legtöbb pletykának egy majd? harminc éve a reflektorfényben tündöklő sztár, Madonna van kitéve. A mélyen spirituális énekesnő korábban valódi pletykakirálynő volt: Madonnával az ágyban című dokumentumfilmjében például kikotyogta bátyja homoszexualitását, amellyel a sztár családja a díszbemutatón szembesült. Mostanra azonban mindez gyökeresen megváltozott: Madge kitiltotta otthonából a pletykalapokat, és mesekönyvet írt Mr. Peabody almái címen, amely a legkisebbeket is megtanítja a szavak erejére.A történetben egy kisváros imádott tanáráról azt suttogják a tanítványok, hogy mindennap iskolába menet almát lop, ám a mese végére kiderül: a férfi minden hónapban előre kifizeti a reggelit a zöldségesnek. És bár a pletykát terjesztő kisfiú bocsánatot kér a tanár úrtól, az azt feleli: ?Tépj szét egy tollpárnát, és szórd szét a pelyheket a toronyablakból, majd szedd össze mindet.? A fiú kétségbeesetten így felel: ?Hisz ez lehetetlen.? Mire Mr. Peabody csak annyit mond: ?Sajnos így van.Minden egyes pihe egy-egy elejtett szó, amelyek már elrepültek a széllel, és messzire viszik a rossz híremet.?

Hozzászólások: