NAGYON KEVÉS MAGYAR FOGYASZTJA, PEDIG MINDENKINEK KELLENE! FONTOSABB, MINT GONDOLNÁNK, ELÁRULJUK MIÉRT!

Bár Magyarországon is lehet kapni pomelót, mégis nagyon kevesen fogyasztjuk, a legtöbben azért, mert nem ismerik ennek a citrusfélének a csodálatos erejét!

Malájföld különlegessége ez a gyümölcs, mely még ma is a Távol-Kelet egyik érdekessége. Ritkábban kerül az európai piacokra, mint a jól ismert citrusfélék ez részben annak is köszönhető, hogy ma főleg csak Indiában és Dél-Kínában termesztik, de lassan a trópusi övben is elterjed.

A pomelo a citrusfélék egy teljesen külön fajtája. A termések színe zöldes sárga, méretük nem ritkán eléri az akár 40 cm-es átmérőt és a 6-8 kg tömeget is. Íze a keserűtől az édesig bármilyen lehet. Héja jóval vastagabb, és savanyúbb, mint a grapefruitnak.

A legnagyobb citrusféle íze a keserűtől az édesig változhat. Étrendünkbe főleg a magas C-vitamint-tartalma miatt érdemes beiktatni, de kalcium- és káliumtartalma is jelentős, így erősíti az immunrendszert és szabályozza a vérnyomást is.

Mivel zsírégető enzimeket tartalmaz, így a fogyókúrák során is hasznos lehet, kalóriatartalma alacsony, alig 25-50 kcal/100 gramm. Illóolaja bőrtisztító hatású, jótékony hatással van a vérkeringésre és gyulladáscsökkentő. Fontos, hogy fogyasztás előtt a hártyás válaszfalat távolítsuk el a gyümölcshúsról, ellenkező esetben élvezhetetlen lesz az íze. Leve koktélok alapanyaga is lehet, de gyümölcssalátát, lekvárt, vagy desszertet is készíthetünk belőle.

Hozzászólások: