Mi szükséges az igazi boldogsághoz?

Manapság sok mindent olvashatunk arról, hogy mi szükséges a boldogsághoz, de ezek a dolgok sajnos nem mindig valósak.

A neurobiológusok tudják a legjobban elmondani mi szükséges a boldogsághoz, hiszen ők az agyat tanulmányozzák. Alex Korb amerikai neurobiológus most megosztja velünk az ő elképzelését a boldogság megteremtéséhez.

1. A legfontosabb kérdés

Ha az életünk egy rosszabb periódusában vagyunk, akkor kérdezzük meg magunktól: Mit köszönhetek az Istennek? Biztosan ironikusnak találjátok ezt a kérdést és azt kérdezhetitek, hogy a hálának van-e hatalma az agyunk működésére, hát igen van. Tudjátok, hogy működik az antidepresszáns? Stimulálja a dopamin termelést, pont úgy mint a hála.

Az egyik legfontosabb jellemzője a hálának az, hogy növeli a szerotonin szintet. Amikor hálásak vagyunk az Istennek, akkor a jó dolgokra koncentrálunk, így nő a szerotonin termelődés.

2. Mondjuk ki a negatív érzéseinket

Nem érezzük jól magunkat? Bánatosak, mérgesek vagyunk vagy félünk? Ha kimondjuk azt ami bánt, nem lesz a szervezetünk annyira megterhelve.

3. Hozzunk egy döntést

Előfordult már veletek, hogy amikor hoztatok egy döntést, jobban éreztétek magatokat? Ez nem véletlen. A neurobiológia azt bizonyítja, hogy a döntéshozatal csökkenti az idegeskedést és megoldja a problémákat. Amikor döntést hozunk, akkor meghatározunk néhány dolgot, ez pozitív hatással van az agyunkra. Végül a döntéshozatal megváltoztatja a világról alkotott látásmódunkat amely segít a problémáink megoldásában.

4. Beszélgessünk

Az egyik kísérlet során a résztvevők egy komputerízalt labdajátékot játszottak. Az egyik eldobta a labdát, a másik visszadobta. A két résztvevő közül az egyik élő ember volt, a másik csak számítógép. A résztvevőknek azt mondták, hogy a számítógépes játékost élő ember irányítja. Mit gondoltok mi történt amikor a játékos kolléga megtagadta a labda visszadobását? A játékos agya úgy reagált rá mint mikor fájdalmat érez.

Egyszóval az agyunk úgy reagál a másik ember elnyomására mintha kificamítanánk a bokánkat. Az elmagányosodás növeli a fájdalom érzését pont úgy mint a fizikai fájdalom. Az agyunknak fontos, hogy kommunikáljunk.

Hozzászólások: