Téged is elérhet: Reflux betegség

A reflux betegség esetén a nyelőcsőbe visszaáramló savas refluxátum panaszt, tünetet okoz és/vagy a nyelőcső nyálkahártyáját károsítja.

A refluxot nem a túl sok gyomorsav okozza. Nem a gyomorsav mennyiségével van a baj.  A probléma az, hogy a gyomorsav nem a megfelelő helyen van. Nem marad a gyomorban, hanem visszaáramlik a nyelőcsőbe.
Két fogalmat kell tisztáznunk, a fiziológiás refluxot és a reflux betegséget.

A fiziológiás reflux bárkinél előfordulhat, általában étkezést követően jelentkezik, rövid ideig tart, nem jár tünetekkel és többnyire éjszaka nem szokott fellépni.
A visszaáramló savas refluxátum a nyelőcső nyálkahártyáját irritálja, és ez okozza az égő fájdalmat.


A reflux nemcsak gyomorégéssel járhat. A reflux betegség úgynevezett nem-emésztőszervi panaszokat is tud okozni.

Melyek ezek? Torokban gombócérzés, rekedtség, köhögés, mellkasi fájdalom, arcüreg gyulladás, alvászavar, horkolás, fogzománc károsodás.
Éjszaka a reflux mikorébredéseket okozhat, melyre a beteg valójában fel sem ébred, viszont az alvása felületessé válik. Ennek következtében másnap fáradtnak, levertnek érzi magát, miközben azt gondolja, hogy végig aludta az éjszakát.
Tartósan fennálló, nem kezelt reflux betegség hosszú távon szövődményekhez vezethet. Szövődmények lehetnek a nyelőcső gyulladás, a nyelőcső szűkület, a Barrett nyelőcső illetve a nyelőcsőrák.
Vannak fűszerek, amik kerülendők ilyenek a bors, a chili, az erős piros paprika és a menta. Nem kell azonban az összes fűszerről lemondani. Kifejezetten ajánlottak a zöldfűszerek, mint a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring, az oregánó, a kapor. A gyömbér hányinger csökkentő hatása tudományosan igazolt, mindemellett ismert gyulladáscsökkentő hatása is, így reflux betegségben szintén javasolt.
A kávé a nyelőcső és gyomor határán lévő simaizmot lazítja el, ennek következtében a gyomorsav könnyen vissza tud csorogni a nyelőcsőbe. Vannak kutatások, amelyek azt mutatják, hogy nem csupán a koffein, hanem a kávébab egy másik alkotója is felelős a simaizom ellazításáért. Így a koffein mentes kávé is provokálhat refluxot.
Tudományos kutatások igazolták, hogy jobb oldali fekvésnél szignifikánsan megemelkedik a nyelőcsőbe áramló savas refluxátum mennyisége, valamint a reflux események időtartama. Valószínűsítik, hogy a jobb oldalon történő fekvésnél a gyomor nyelőcső határon lévő simaizom ellazul és ezáltal a sav könnyen visszajut a nyelőcsőbe. Tehát érdemes bal oldalon kell feküdni, ezzel a pozícióval csökkenthető az éjszakai reflux.
Étrend és életmód váltás nagyon fontos része a reflux betegség kezelésének. Enyhébb tünetek esetén önmagában az étrendbeli és életmódbeli váltás is rendezheti a panaszokat.
Nemzetközi gasztroenterológiai ajánlás, hogy minden reflux betegnél meg kell próbálni a reflux ellenes gyógyszeres kezelés fokozatos csökkentését, majd annak elhagyását. Természetesen vannak olyan betegeink, akik nem tudják véglegesen elhagyni a reflux ellenes gyógyszereiket. Náluk is törekszünk arra, hogy legyenek gyógyszermentes periódusok, erre többféle módszer létezik, így ilyen esetekben is személyre szabottan lehet megoldani a gyógyszeres terápiát.
A gyomorsav termelődést gátló gyógyszerek csökkentik a gyomorsav termelést, de természetesen nem szüntetik meg teljesen. Tehát marad annyi gyomorsav, ami az emésztéshez elégséges.

Hozzászólások: