Így néz ki, amikor az apukák mennek gyesre

Nem csak nemek közti egyenlőség miatt fontos: kiegyensúlyozottabbak a gyermekek és boldogabbak azok a svéd családok, ahol az apák is otthon maradnak egy időre a gyermekeikkel.

Svédországé alighanem a világ legjobb családtámogatási rendszere. Jelenleg egy gyermek születése után 480 napig maradhat otthon bármelyik szülő úgy, hogy a fizetése nyolcvan százalékát megkapja állami támogatásként. Az anya, és az apa úgy osztja el egymás között a ezt időkeretet, ahogy nekik tetszik, azzal a kikötéssel, hogy az apának minimum hatvan napot kell vállalnia. Ha nem tenné, az erre az időszakra jutó támogatás teljes egészében elvész.

A szabályozás lényege, hogy támogassa a nemek közötti egyenlőséget a társadalomban. Annak érdekében, hogy szülők a gyermeknevelés felelőségét is egyenlően osszák meg egymással, a kormány egy bónuszrendszert is bevezetett: minél egyenlőbben osztják el egymás között a szülők az otthon töltött napokat, annál magasabb a bónusz összege, ami akár az 1500 eurót is elérheti.

Mindezek ellenére a svéd apáknak mindössze 12 százaléka használja ki a minimális hatvan napot is. Johan Bävman, fotóművész ezért úgy döntött egy sorozatban mutatja be a ?gyeses? apukák hétköznapjainak valóságát ? áll a projektet bemutató Moment webszájton.

Az ötlet akkor fogalmazódott meg Bävman-ben, amikor otthon maradt a kisfiával: ?Nehéz dolog volt, semmit sem találtam, ahol leírták volna, hogy apaként milyen feladataim vannak, vagy hogyan kell viselkednem. Innen jött az ötlet, hogy megörökítsem a hasonló helyzetben lévő apákat, és megkérdezzem tőlük, hogy miért akartak otthon maradni a gyermekeikkel, és miket tapasztaltak? ?mondta el a BuzzFeed-nek Bävman.

Johan Ekeng?rd, 38 éves, termékfejlesztő

gyeses-apukak-1

Feleségével egyenlően osztották meg az időt, amit otthon töltenek a gyermekeikkel, a 7 éves Ebbvel, az 5 éves Stinaval, és az 1 éves Bothal. Minden gyermekkel kilenc hónapot fejenként.

?Anyagilag nem érte meg itthon maradnom, de megért minden egyes koronát. Apaként hatalmas lett önbizalmam, és nem csak a gyermekeimet, a páromat is sokkal jobban megértem, így sokkal erősebb kötelékek tartják össze a családot.?

 

Andreas Bergström, 39 éves, rangidős pártfogó tiszt

gyeses-apukak-2

Andreas a legfiatalabb gyermeke születése óta van otthon, és egyelőre hat hónapra tervez. Korábban csak rövidebb időt töltött idősebb gyermekével, amikor az megbetegedett, és amikor a párja terhességével komplikációk merültek fel.

?A gyermekeink legalább annyira bíznak bennem is, mint a páromban. Számomra fontos, hogy én is bármit megadhassak nekik. A terhességi komplikációk miatt rám maradt mindkét gyermek gondozásának oroszlánrésze, így a kis Sammel is közvetlen a kapcsolatom, köszönhetően a cumiztatásnak.?  

Jonas Feldt, 31 éves, munkaügyi ügyintéző

gyeses-apukak-3

Jonas jelenleg egyéves kislányával, Sirivel van otthon, de korábban, a most három éves Lovissal is otthon töltött kilenc hónapot.

?Egy magazinban olvasott cikk ébresztett fel, ami arról szólt, hogy a gyerekek leginkább az anyjukhoz fordulnak, ha valami bántja őket, vagy ha csak beszélgetni akarnak valakivel. Az anya után a második egy közeli rokon, aztán ha van, a testvér, aztán egy barát az iskolából, és egy nagyon hosszú sor végén jön csak az apa. Azt akarom, hogy a gyermekeim legalább olyan biztonságban érezzék magukat velem, mint az anyjukkal. Én ezt köteléket építem, mialatt itthon vagyok velük. Nem akarok pusztán a mókás szülő lenni számukra.?

 

Martin Gagner, 35 éves a Malmö University ügyintézője

gyeses-apukak-4

Martin a négy éves Matildával, és az egyéves Valdemarral hat hónapot tölt otthon.

?Megbántam, hogy Matildával nem voltam annyit itthon az első időszakban, mint most Valdemarral. Félek, hogy a kapcsolatom vele gyengébb lesz majd a jövőben, mert dolgoztam, amikor az élete elkezdődött. Úgy gondolom, szülőként nagyon fontos részt venni a gyermek életében az első perctől kezdve.?

Hozzászólások: