Ellepték Hazánkat a fertőzött kullancsok!

Ellepik Magyarországot a fertőzött kullancsok!
Az enyhe télnek köszönhetően a kullancsok nem pusztultak el, és a kedvező feltételek következtében számuk gyorsan emelkedik. A Kullancsszövetség legfrissebb adatai szerint tavaly már 240 ezer Lyme-kóros betegséget regisztráltak.

1000_kullancs_20150518_165718

A kullancsok szaporodását semmi sem gátolja, hiszen egy uniós előírás az irtásukat is tiltja.
A Kullancsszövetség adatai szerint a kullancsok között egyre több fertőzöttet találnak. 10 év alatt a 17 százalékról 50 százalék fölé emelkedett a betegséget terjesztő élősködők aránya. Az orvosok szerint egy-egy kirándulás, vagy erdei munka után különösen fontos az ellenőrzés.

Elsősorban az erdők számítanak a legveszélyesebb helyeknek, de az országban egyre több településen parkokban, játszótereken is elszaporodtak. Zala megye az egyik legfertőzöttebb kullancsos területnek számít. Sok az erdő, így aztán sok a kiránduló is.
Tavaly közel negyedmillió Lyme-kórral fertőzött ember fordult meg a rendelőkben. A kullancsok okozta agyvelőgyulladás ellen oltással lehet védekezni, míg a Lyme-kór ellen ilyen megoldás nem létezik. Időben észlelt megbetegedés esetén azonban megfelelő antibiotikummal ez a betegség is teljes biztonsággal gyógyítható.

Hozzászólások: