Így ismered fel azokat, akik elszívják az energiádat

Vámpírok márpedig léteznek!

Vámpírok, ha nem is hollywoodi értelemben véve, de igen is léteznek. Szociális, társasági vámpíroknak hívják, és megeshet, hogy épp egy barátnak, havernak vagy épp főnöknek vannak álcázva. Mit csinálnak ezek a vámpírok? Kiszívják az energiát az áldozatokból.

Az emberi energia az, ami a belső “motort” működteti. Általa tudunk gyorsan és hatékonyan helytállni a munkahelyen, felülkerekedni a stresszen, szórakozni, mosolyogva hazamenni és szeretni. Az energia az késztetést arra, hogy szeressük, amit csinálunk, hogy szomszédainkkal meghitt kapcsolatot ápoljuk, és, hogy egyáltalán a környezetünkkel harmóniában élhessünk.

A következő összegzés segít azonosítani társaságunkban a vérszívókat:

1 A tehetetlenség vámpírja:
Ez a típus úgy lopja el észrevétlenül az energiánkat, hogy munkahelyén folyton arról panaszkodik, hogy neki semmi sem sikerül, nem elég képzett. Folyton panaszkodik, és a jótét lelkeknek megesik a szívük rajta, és segítenek, esetleg némileg elvégzik helyette a munkát. Nincs elég önbizalma, és az emberek jóhiszeműségére támaszkodik, ahányszor csak teheti. És mégis hogyan képes ez a típus átváltoztatni bennünket? Egyszerű: egy idő után kimerülünk, és mi is úgy gondoljuk, hogy pár kedves szóval és baráti kérelemmel a munkánk egy részét ismerősünk, barátunk szívesen elvégzi helyettünk, mi pedig azzal foglalkozhatunk, amit szeretünk. Tegyük fel elmegyünk egy randira, 30 perccel a munkaidő lejárta előtt, mert Erzsike szívességből elintézi az elmaradt munkánkat. Észre sem vesszük, és addig ismételgetjük ezt, amíg mi is vámpírokká nem válunk – megtörtént a fertőzés.

2. Az irigység vámpírja:
Ez a típus mindig azon fáradozik, hogy a sikereket elért ismerőseit aláássa ilyen képen: szerencséje volt, jó napja volt, véletlen volt. Azt állítja, hogy tisztességtelen úton érte el az áldozata a sikereit, esetleg egy szerencsés időszak részese, amely nem tart már sokáig. Irigylik a boldog családokat, a boldog párokat és mindenkit, aki kicsit is hajtott és sikerült gyűjtenie.

Ez a típusú vámpír igazi sikereket sosem fog elérni az életében, mert a rengeteg negatív gondolat, ami foglalkoztatja, semmi pozitívat sem vonz magához. Általános frusztrációban él, mindig stresszes és feszült. Minél több rosszra gondolunk, annál rosszabb lesz az életünk – ez tény. Párkapcsolatai is mind balul sikerültek, mert a féltékenység és irigység nála alap. Ilyen hozzáállással pedig kapcsolatban élni harmonikusan egyszerűen lehetetlen. Megpróbálnak mindenki életébe beleszólni, és ami nem tetszik számukra, azt aláásni. Gyakran ezek testesítik meg a pletykafészkek szerepét a társaságban – de nem feltétlenül.

3. A hiba vámpírja:
Ez a típus folyamatosan pásztázza a környezetét, és ballépéseket, hibákat keres. Ilyen típussal szinte bárhol találkozhatunk: munkahelyen, családban, baráti körben, idegen társaságban. Egyszerű felismerni, mert rejtőzködni képtelen. Egyetlen egy dologra koncentrál, és az az, hogy belekössön az élő fába is. Miután talált, méginkább elárulja magát: egy különös, de némiképp ijesztő boldogság tükröződik az arcán akkor, ha egy makulátlan áldozatban sikerült hibát találnia – és természetesen felnagyítania azt. Ellenben ennek a típusnak van egy nagy előnye: képes észrevenni a hibát bármiben. Ezt néha akár a saját hasznunkra is fordíthatjuk, erről viszont inkább most ne tárgyaljunk. Miután azonosított egy problémát, támadásba lendül, és brutális módon rombolni kezdi az áldozata önbizalmát azzal, hogy a nevén nevezett problémát sorozatosan az orra alá dörgöli, valamint felhívja mindenki figyelmét erre.

Minél több embert lejárat, és elhiteti a környezetével, hogy igen is igaza volt, annál erősebb lesz, és annál inkább nő a megbecsülése a társaságban. Miért? Egyszerű. Észrevétlenül megfertőzte környezete minden egyes személyét, akik ereje eltörpül az övé mellett, de szívesen követik, és hajlandóak részt venni kisded játékaiban. Ilyen klikket biztosan azonosítottunk akár ebben a pillanatban, akár életünk folyamán. Ők azok, akik szorosan összetartanak, idegent nem engednek maguk közé, a tagokat nem engedik kilépni, és folyton lejáratni próbálnak mindenkit.

4. A konfliktusok vámpírja:
A szóban forgó típus igencsak kifinomultnak mondható. A hadviselésének legegyszerűbb formája, hogy konfliktusba kerül emberekkel, és a konfliktus által padlóig meríti az energia-telepeket, míg ő a semminél is kevesebbet veszít életerejéből. A vámpírok ezen típusa igencsak romboló hatással van egy társaságra, mivel ember-embernek ugrik egy konfliktus folytán, amiből egyedül ő jön ki veszteségek nélkül. Ha felfedezünk ilyen személyeket, saját magunknak kell rögtön beavatkoznunk, amint szándékosan provokált konfliktust észlelünk.

Számos esetben ezen személyek a konfliktust követően felöltik a békítő szerepét, és megjátsszák, hogy megpróbálják rendbehozni a dolgokat – de ez csak álca. Egyetlen céljuk, hogy a konfliktus ne üljön el, hanem szín alatt tovább forrjon. A motiváció többféle lehet, de mind egy kategóriát képviselnek: szakmai előmenetel, társaságban a közkedvelt személy lejáratása és pozíciójának elfoglalása.

5. A jótettek vámpírja:
Ezt a típusú vérszívót talán a legnehezebb azonosítani. Legtöbb esetben a megmentő szerepét játssza, és igazán nehéz a valóban segítőkész személytől megkülönböztetni. Azt a látszatot tartják fent, hogy mindig és minden esetben a legjobbat szeretnék kihozni a felmerülő helyzetből, de valójában csak egy átjárót keresnek, kieszközlik a bizalmat, hogy azután belülről, biztonságos pozícióból munkálkodhassanak. Olyanok, akár a feszülettel a kezükben járkáló ördögök. Egy pontos menetrendet követve mindig csak hosszú idő eltelte után jövünk rá, hogy a kialakult kényes helyzet mögött ők állnak.

A segítségnyújtást követő cselekedetek mindig leleplezik az álruhás rosszakarót. Bár elsőre igazi segítséget nyújtó partnerként tekintünk rá, idővel rájövünk, hogy ő már abban a pillanatban a következmények fejében cselekedett. Szabályosan elvárja, hogy a jó tett helyében tucatnyi jóval szolgálj számára. Folyton az orrunk alá dörgölik az önzetlen cselekedetüket, és cserébe szívességet kérnek – aránytalan mértékben. Sakkban tartanak azért, mert elfogadtuk segítségnyújtásukat. Igazán lélekromboló tud lenni az a szamaritánus, aki a beteg ember gyógyítása után kölcsönkéri az autóját, és feleségül veszi a lányát a jó tettei fejében.

6. Az arrogancia vámpírja:
Ezek a mindentudó típusú vámpírok. Az egyetlen igazság, ami létezik, az övéké kell legyen. A végletekig és szélsőségesen vitatkoznak, fejhajtás nélkül, ami igencsak fárasztóvá válhat, főleg társaságban. Bármit is csinálnak, az valamilyen sarkalatos szempontból igen is jó, és addig magyarázzák igazukat, míg azt elfogadják. A világ közepét tulajdonítják a szülőföldjüknek! Hiányzik belőlük a tisztelet, a józan ész. A legkisebb erőfeszítéssel szívják ki áldozatukból az energiát, miközben ők a tehetetlenségük és gyengeségeik elől bujkálnak.

7. Az áldozattá válás vámpírjai:
Folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy felhívják magukra a figyelmet, majd ha sikerült, azonnal áldozati báránnyá válnak. Önzetlen és segítőkész lelkekkel veszik körül magukat, vagyis az áldozataik közé rejtőznek. Más, esetlegesen valódi indokkal panaszkodó személy problémáit rövid úton leállítják, és sosem engedik, hogy bárkit is jobban lehessen sajnálni, mint őket. Ezek a vámpírok folyton a társadalmat, a munkahelyet, az iskolát, a rendszert hibáztatják azért, amiért valójában egyedül ők felelősek. Megállás nélkül a segítségükre siető jövendőbeli áldozatok energiáját szívják, amit viszonozni vagy egyáltalán nem, vagy csak csekély mértékben tudnak, esetleg szándékoznak.

De mégis hogyan védekezzünk?
Ha eléggé kiismertük a megfelelő típusú vámpírt, akkor speciális védekezési módszereket is alkalmazhatunk, viszont az összes típusnak van egy közös nevezője. Mindannyian a környezetük energiájából táplálkoznak, és azon fáradoznak, hogy hasonszőrű személyiségeket kreáljanak.

1 Állapítsuk meg, hogy pontosan melyik típussal is van dolgunk
2. Ne reagáljunk rögtön
3. Óvatosan és barátságosan kezdjünk távolodni, amint gyanúsnak ígérkezik a közeledés
4. Ha nem adják fel így sem, nincs más mód, vegyünk részt a játékban. Ahogy módszeresen fárasztani kezdenek, azonnali reagálás képen szembesítsük őket a színtiszta valósággal, és a minket érintő teljes nemtörődömségről. Nyilvánítsuk ki, hogy igen is közömbös számunkra az, amit mond
5. Csak korlátozott ideig maradjunk a már azonosításra került személy környezetében
6. Képezzünk magunk köré egy vidám és fesztelen aurát. Mindig, mindennel szemben legyünk kedélyesek és optimisták. Az ilyen személyt messzire elkerülik az energiavámpírok.
7. Legyünk semlegesek. Ne értsünk velük együtt, de ne is cáfoljuk őket.
8. Tartsunk távolságot, és ne hagyjuk, hogy a személyes életterünkbe belépést nyerhessen.

Legfontosabb a figyelem, a kedélyes optimizmus és a józan ész!

Hozzászólások: