Honnan tudjuk hogy baj van a pajzsmirigyünkkel?!

Folyton fáradt vagy? ?Ködösnek? érzed a tudatodat, megmagyarázhatatlan súlygyarapodással bajlódsz, melegben is fázol vagy hullik a hajad? Könnyen lehet, hogy a pajzsmirigyed a kellemetlen panaszok okozója.

Ez a hormonháztartásban kulcsszerepet játszó szerv ugyanis a testedre és a szellemedre egyaránt rossz hatással van, ha alul- vagy túlműködés formájában ámokfutásba kezd?

Mi az a pajzsmirigy?

A nyakad alsó-elülső részében található, pillangó alakú szerv olyan hormonokat termel, amelyek szabályozzák az anyagcseréd sebességét ? tehát azt a folyamatot, amivel a tested energiává alakítja a bevitt tápanyagot.

Amikor a hozzá köthető hormonszint túl alacsony vagy túl magas, a következő változatos ? és sajnos legkevésbé sem jellegzetes, tehát többféle betegségnek is betudható ? tüneteket tapasztalhatod.

Hízás vagy fogyás

A pajzsmirigy működési zavarának leggyakoribb kísérőjelensége. A hízás általában alulműködéshez társul, míg a fogyás a túlműködéshez. Előbbi állapotot orvosi szakszóval hypothyroidizmusnak nevezzük (és ez a gyakoribb probléma), míg utóbbit hyperthyroidizmusnak.

A thyroid a pajzsmirigy latin neve. Mielőtt azonban arra a következtetésre jutnál, hogy csakis ez lehet a látszólag megmagyarázhatatlan súlyváltozásod oka, alaposan gondold végig az étrendedet és az edzési rutinodat!

Nyakduzzanat

A pajzsmirigy szemmel látható megnagyobbodása is árulkodhat róla, hogy valami nem stimmel. A köznyelvben golyvának is hívott állapot alul- és túlműködés esetén is bekövetkezhet.

Ritka esetben akár pajzsmirigyrák állhat a háttérben, viszont akár olyan oka is lehet, aminek semmi köze ehhez a szervhez. Minden esetben orvoshoz kell fordulni vele, nyelési vagy légzési nehézség esetén pedig azonnali beavatkozást igényelhet.

Pulzusváltozás

A pajzsmirigy hormonjai csaknem minden szervet érintenek, így a pulzusra is közvetlenül hatnak. Alulműködésnél gyakori a megszokottnál ritkább szívverés, míg túlműködésnél a ?kalapáló? szív.

Utóbbi akár vérnyomás-növekedéssel és szívremegéssel is járhat, ami meglehetősen ijesztő tünet lehet annak, aki korábban még sosem tapasztalt ilyet. Szerencsére egy pajzsmirigy-hormonokra irányuló vérvétel hamar kideríti, hogy az ok a nyakadban keresendő-e.

pajzsirigy

Hangulat- és energiaszint-változás

A pajzsmirigy-problémáknak számottevő hatásuk van az energiaszintedre és a hangulatodra. Az alulműködés a legtöbb embernél fáradtsággal, lassúsággal és depressziós tünetekkel jár, míg a túlműködés szorongást, alvási nehézségeket, nyugtalanságot és idegességet eredményez.

Mielőtt azonban messzemenő következtetéseket vonnál le, hasonlítsd össze a menstruációs ciklusoddal az érzékenyebb periódusok időpontját, illetve vedd számításba az esetleg szedett gyógyszereidet!

Hajhullás

A hajhullás ugyancsak arról árulkodhat, hogy a pajzsmirigyed működése nincs egyensúlyban. Alul- és túlműködés esetén egyaránt hajhullás, illetve a tincsek minőségének romlása következhet be.

Jó hír, hogy a hormonszint helyreállítása után a fürtjeid is visszatérnek a normális kerékvágásba, tehát nem kell örökre elbúcsúznod tőlük a betegség miatt! Még egy ok, hogy minél előbb fordulj orvoshoz, ha úgy sejted, baj van.

Furcsa hőérzet

A pajzsmirigy-problémák gyakran befolyásolják a testhőmérsékletet és a hőérzetet. Alulműködés esetén tipikus a folyamatos fázás, míg túlműködésénél fokozott izzadás, valamint a melegre való érzékenység jelentkezik. Fontos, hogy ha alapjáraton nehezen tolerálja a szervezeted valamelyik hőmérsékleti körülményt, akkor ebből még nem következik a diagnózis!

(Egyébként sem feltétlenül, hiszen számos szerv és folyamat szerepet játszik a hőérzet alakulásában, így kivizsgálásra van szükség.) Ne ijedj meg, amennyiben a tünetek közül többről is magadra ismertél, mert ma már gyógyszeres kezeléssel, és amellett tetszőleges alternatív terápiával könnyen gyógyítható a pajzsmirigybetegség!

Hozzászólások:

One thought on “Honnan tudjuk hogy baj van a pajzsmirigyünkkel?!”

Comments are closed.