Hisztis, szófogadatlan a gyerek? 7 mondattal megváltoztathatod a viselkedését!

Néha a szülők olyan kijelentéseket mondanak a gyereknek, hogy bele sem gondolnak abba, mit okozhat ez a gyerek lelkivilágában. A legtöbb szülő csak este látja a gyerekét, amikor hazaér a munkából és akkor is azt mondja a gyereknek, hogy fárasztasz engem, neveletlen vagy, pedig ezek a szavak a szülőknek is sok fájdalmat okoztak gyerekkorukban.

Ha a szülők szeretnének jó kapcsolatban lenni a gyerekeikkel, akkor nagy odafigyeléssel kell velük beszélni.

Ma elhoztunk nektek 7 olyan mondatot, amelyet sűrűn kell egy gyereknek mondani

1. Szeretlek

Amikor a gyerek kicsi volt, biztosan sokszor mondtátok neki azt, hogy szerellek, aztán az idő múlásával már úgy gondoltátok, hogy ezek a szavak elvesztették az értelmüket.

A gyerekek számára a szeretet kifejezése nagyon fontos és értékes bármilyen korban. Mondjátok azt a gyereknek, hogy szeretlek és ő ettől sokkal erősebb és magabiztosabb lesz.

2. Büszkék vagyunk rád

Ha azt szeretnétek, hogy a gyerek motivált legyen, akkor mondjátok el neki azt, hogy mennyire büszkék vagytok rá, függetlenül attól, hogy milyen helyezést ért el egy versenyen vagy milyen osztályzatot kapott, az a fontos, hogy érezze a gyerek azt, hogy a szülő mindig mellette van.

3. Semmi baj

A gyerek meg kell értse, hogy a hibák az életünk részei. Ne veszekedjetek a gyerekkel, ha egy kisebb osztályzatot kap, segítsetek neki megoldást találni erre, pl. beszéljen a tanárával, hogy adjon neki még egy esélyt. Ne veszekedjetek a gyerekkel, ha nem tudja elmondani a verset, amit meg kellett tanuljon, bátorítsátok, mondjátok azt neki, hogy a következő alkalomkor jobban fog sikerülni.

Ha a gyerek azt érzi, hogy a szülők bíznak benne, akkor megtanulja, hogyan tegye túl magát a nehézségeken és a jövőben már sokkal könnyebb lesz elérnie a célját.

4. Hiszek benned

Ezt a mondatot már akkor elkezdhetjük mondani a gyereknek amikor biztosak vagyunk abban, hogy valamit meg tud csinálni magától. Ez a biztatás a szülő részéről sokkal felelősségteljesebbé teszi a gyereket mert arra fog törekedni, hogy ne szomorítsa el a szülőt..

5. Köszönöm

Mondjuk a gyereknek azt, hogy köszönöm, ha elpakolta a játékait már egészen kicsi korban, még akkor is, ha nem a legjobban csinálta. A hibákra fel tudjuk hívni a figyelmét azután is miután megköszöntük neki, hogy megpróbálta. Idővel így a gyerek jól neveltté és tisztelettudóvá válik, mert ezt látja a körülötte élőktől.

6. Segíts kérlek

Mindenki szereti fontosnak és hasznosnak érezni magát. Kérjük meg a gyereket, hogy segítsen az apróbb dolgok elvégzésében, mert ezután ő büszke lesz arra, hogy megjavította az apja autóját, ha csak a csavarhúzót is adta oda.

Idővel a gyerek segíteni fog anélkül, hogy megkérjük erre, ezért majd a munka befejeztével mondjuk el a gyereknek azt, hogy nehéz lett volna az ő segítsége nélkül ezt elvégezni.

7. Nagyon örülök, hogy vagy nekem

A gyerek kapcsolata az őt körülvevő világgal sok esetben elég problémás, főleg kamaszkorban amikor meginog és nem biztos abban, hogy a szülők szeretik. Ezért ne felejtsük el mindig eszébe juttatni azt, hogy ő mennyire fontos a számunkra és mennyi örömet okoz nekünk az, hogy ő a mi gyerekünk.

Beszéljünk úgy a gyerekekkel mint a felnőttekkel, csak ne felejtsük el azt, hogy a lelki világuk mennyire érzékeny kicsi korban. A szeretet és a gyerek iránti felelősség a legfontosabb tényező a gyereknevelésben.

Hozzászólások: