Elsőként sikerült gyógymódot találni a reumás ízületi gyulladásra

Zurichi kutatóknak a világon most először sikerült hatékonyan kezelni a sok problémát okozó reumás ízületi gyulladást. Az egereken tesztelt gyógyítási technika eredményei nagyon biztatóak, most az következik, hogy az embereken is alkalmazzák a módszert.

2015-09-12_071401

Szaknyelven a reumatoid artritisz főként az ízületek gyulladását takarja, ilyenkor az ember saját szervezete, azaz az immunrendszer az ízület belső részét támadja meg, ugyanis ezt idegen testként azonosítja.

A betegség rendkívüli fájdalmakkal jár, a világ lakosságának 0,5?1 százalékát érinti. Eddig az orvosok csak a tüneteket tudták némileg kezelni, illetve csillapítani a gyulladás mértékét. Most svájci kutatóknak, a világon elsőként sikerült egy olyan megoldást találniuk, amely teljesen meggyógyítja a betegséget, legalábbis ezt mutatták ki a laboratóriumi egereken végzett kísérletek eredményei.

A kifejlesztett terápiát egy antitest, egy sejtek közötti, úgynevezett hírnök, az interleukin 4 (IL-4) és a dexametazon nevű, gyulladáscsökkentésnél használatos gyógyszer kombinációját jelenti. A kutató arra jöttek rá, hogy ez a bizonyos antitest és gyógyszer együttes hatása hatékonyan képes megszüntetni az ízületekben kialakult gyulladásokat.

Teresa Hemmerle, az egyik kutató elmondása szerint, ezek külön-külön való alkalmazása semmilyen eredménnyel nem járt. Az új gyógymódot 2015-ben kezdik már élesben, embereken tesztelni, amelyet a biotechnológiával foglalkozó, svájci Polichem vállalat fog koordinálni.

Hozzászólások:

4 thoughts on “Elsőként sikerült gyógymódot találni a reumás ízületi gyulladásra”

Comments are closed.