5 komoly betegség, amit a kézfejedből (még időben) diagnosztizálhatsz!

Gyakran halljuk, hogy az arc az egészségünk tükre, de ugyanez elmondható a kezünkről is. Nézd, milyen betegségekre figyelmeztet a kézfejed!

74427_kezbolkiolvashatobetegsegek-640c

Kéz- és tenyér zsibbadása ? Rheumatoid arthritis

Valóban, a zsibbadás a reumás megbetegedések első tünete. Általában ízületi gyulladás és duzzanat kíséri. A merevség hirtelen jön , egy-két napig hatással lehet a kézfej összes ízületére, fájdalom kíséri, mely átterjed a csuklóra is. Ha észreveszed ezeket a változásokat, keress fel egy reumatológust!

Kéz remegése  ? Parkinson-kór

Remegés előfordulhat túlzott mennyiségű koffein vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is, de, ha csak a kéz remeg, az Parkinson-kórra utal.

?Fele-fele körmök?? Vesebetegség

A legtöbb krónikus vesebetegségben ?fele-fele? körmök alakulnak ki. Ilyenkor a köröm alsó része fehér, a felső része vagy sötétebb, vagy barnás színű. Ez és a körmök töredezése is veseproblémát jelez. Mindkét tünet hormon problémát és krónikus vérszegénységet jelez, mely a vesebetegséghez kapcsolódik.

Erős kézfogás (szorítás) ? Egészséges Szív

A kézfogás ereje megmutatja az izmok és a szív erejét. Ha a szorítás gyenge, az általános gyengeségre utal, mely összefüggésben lehet a fizikai aktivitás hiányával.

Egy 14 ezer emberre kiterjedt, 17 országban elvégzett kutatásból kiderül, hogy azoknak az embereknek, akiknek gyenge a kézfogása, nagyobb esélyük van a szívproblémákra.

Izzadó tenyér ? Pajzsmirigy túlműködése

Ha a tenyered gyakran izzad, érdemes ellenőriztetned a pajzsmirigyműködésedet, főleg, ha a tested több részén túlzott, kontrollálatlan verejtékezés tapasztalható. Az endokrin (hormonális) rendszer működésének zavara is járhat fokozott izzadással. Gyakori tünete ez az izzadás a pajzsmirigy túlműködése (hyperthyreosis) esetén.

Hozzászólások: