5 érdekesség, amit eddig nem tudtunk ez emberi szemről

A szem a lélek tükre, mondják sokszor. Élesebben csillog, ha boldogak vagyunk, elhomályosodik, fáradt lesz, ha sok szomorúság ér bennünket.

szem (1)

Mutatunk 5 tényt, ami eddig ismeretlen lehetett a szemről.

1. Minden kékszemű embernek egy közös őse van

Dán kutatók szerint a kék szem eredete egyetlen közös ősre vezethető vissza. Szerintük idővel a kék szem csak úgy terjedhetett el, hogy a leszármazottak egymás között szaporodtak. Az eredeti ős kékszemű mintegy tízezer évvel ezelőtt élt a Balti-tenger térségében. Addig minden embernek barna szeme volt.

2. A férfiak és a nők másképp látják a világot

A legtöbb férfinak és nőnek különbözik a világnézete. Egy bizonyos Izrael Abramov által vezetett kutatócsoport elemzései szerint a férfiak jobban érzékelik a finomabb mozgásokat, míg a nők szélesebb árnyalatokban, átfogóbban látják a dolgokat.

3. Hogy mennyire megbízható egy férfi, a szeme színétől is függ

Cseh kutatások alapján kimutatták, hogy a barna szemű, telt ajkú és vastagabb szemöldökű férfiak sokkal megbízhatóbbak, mint a többi társaik. Ez elsősorban nem a szem színe miatt van, hanem a rájuk jellemző tipikus arcberendezés miatt.

4. Néhány szembetegség genetikailag összefügghet bizonyos szemszínekkel

A makuladegeneráció olyan szembetegség, mely problémát okozhat az olvasásnál, vezetésnél, és más olyan tevékenységeknél, mely intenzíven igénybe veszi a szemet. Úgy tűnik, hogy ez a betegség leginkább a Skandináviából származó kék vagy zöld szeműeket érinti, ahol a szem jobban ki van téve az erős napsugárzásnak.

A betegség megelőzése érdekében érdemes napszemüveget hordani, és antioxidánsban gazdag élelmiszereket fogyasztani. Bár még nem tudják egészen pontosan az okát, szakemberek azt állítják, hogy a barna vagy fekete szeműek hajlamosabbak a szürke hályog kialakulására. A sötét szemszín jobban elnyeli a káros napsugárzást, ezért nagyobb veszélynek van kitéve.

5. Van, aki többet könnyezik?

A könnyezésnek tulajdonképpen gyakorlati haszna van. Elsődleges szempontja az, hogy biztosítja a szem nedvességét, megvédi a kiszáradástól. Fontos azért is, mert megkadályozza, hogy káros, idegen anyag kerüljön be a szemünkbe. Megfigyelhettünk, hogy amint valami irritáló érintkezik a szemünkkel, egyből könnyezni kezdünk. Harmadsorban pedig a könnyezés attól is függ, hogy ért-e bennünket valamilyen pozitív vagy negatív pszichikai hatás.

Hozzászólások: