10 érdekesség amit nem tudtál az alvásról

Sleep-girl-500x281

Az emberi szervezet számára az alvás nagyon fontos. Most megismerhetsz 10 tényt az alvásról, amikről eddig még valószínűleg nem hallottál.

1. A látássérült emberek nehezebben alszanak el, mert a fény érzékelése fontos szerebet játszik az alvásban. Amikor lemegy a nap, álmosodunk. A látáskárosultak viszont nem érzékelik a fényt, ezért ők nehezebben alszanak el.

2. Akik csak napi 6 és fél ? 7 és fél órát alszanak tovább élnek mint akik többet alszanak.

3. 11 nap volt a rekord amíg valaki nem aludt. Ezzel senki ne próbálkozzon, mert az alváshiányba akár bele is lehet halni! 10 nap nem alvást követően már agykárosodás léphet fel.

4. Hosszabb ideig vagyunk képesek életben maradni étel nélkül, mint alvás nélkül. Már 3-4 nap nemalvás után is fejfájás, szédülés és egyéb egészségügyi problémák tapasztalhatóak.

5. A delfinek akár 15 napig is kibírják alvás nélkül.

6. A kialvatlan személyek felelőtlen döntéseket hoznak, mert optimistábbak mint azok akik kipihenték magukat.

7. Az Egészségügyi Világszervezet kutatásai szerint a rendszeres éjszakai munka növeli a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét.

8. A napi alvás folyamán az elme “erősödik” a gondolatok a helyükre kerülnek. Így amikor kipihentek vagyunk kreatívabb ötleteink vannak és gyorsabban mérlegelünk dolgokat.

9. Teliholdkor nehezebben alszunk el és éjszaka is gyakrabban felébredünk.

10. Alvás közben is égeti a szervezetünk a kalóriákat, de csak nagyon keveset, több kalória hasznosul például tévénézés közben, mint álmunkban.

Hozzászólások: