A méhnyakrák 10 figyelmeztető jele, amiről nem árt tudni!

A méhnyakrák négy évtizeddel ezelőtt sokkal veszélyesebb volt, mit ma. Az orvosi világ haladásának köszönhetően már léteznek tesztek és sikerült kizárni azokat a figyelmeztető jeleket, amelyek a méhnyakrákra vonatkoznak.

Ettől eltekintve sajnos még mindig a halálos betegségek közé sorolható, de megelőzhetjük a bajt, ha ismerjük a figyelmeztető jeleket és idejében orvosolni tudjuk a problémát. A méhnyakrák fejlődési stádiumban nehéz megfigyelni a jeleket, ilyenkor ugyanis nem annyira nyilvánvalóak. De van néhány jellegzetes tünet, ami felhívhatja a figyelmünket!

1. Lábfájás

A korai szakaszban a nők először lábfájástól szenvednek, azok gyakran megdagadnak mindenféle ok nélkül. A méhnyakrák blokkolja a vér áramlását, és ez vezet ennek a tünetnek a kialakulásához.

2. Büdös hüvelyi folyás

Kis mennyiségű, színtelen, szagtalan folyás normális, de ez a folyás növekszik és egyre büdösebbé válik, akkor az lehet a méhnyakrák korai jele is.

3. Szokatlan vérzés

Az egyik leggyakoribb tünet. Ha váratlanul kezdődik a vérzés, valószínű a méhnyakrák a tettes. Keressük fel orvosunkat és zárjuk ki ennek valószínűséget.

4. Kellemetlen vizelés

14520593018790_37711222039888_db

Amikor vizelés közben kényelmetlenséget érzünk és egy csípő fájdalom is társul ehhez, akkor valószínű a méhnyakrák esélye. Felfázásról is lehet szó, de egy teszt vagy az orvos segít megnyugodni.

5. Gyakori, elszíneződött vizelet

A bő folyadékbevitel gyakori vizeléssel jár, de ha ez a vizelési inger gyakrabban jelentkezik, sokszor nem sikerül ellenőrzés alatt tartani és a vizelet színe elszíneződött, akkor a méhnyakrák korai jeleivel van dolgunk.

6. Menstruációs zavar

Ha a menstruációs ciklusunkban mindenféle ok nélkül hirtelen jelentősebb változás lép fel, akkor számolnunk kell a méhnyakrák lehetőségével a jövőben.

7. Fájdalom közösülés közben

Ha több alkalommal is fájdalmat érzünk szeretkezés közben, akkor mindenképp ajánlott a vizsgálat, ami segít feltárni a fájdalom okát. Sok méhnyakrákos nő egyik közös panasza volt ez.

8. Kismedencei fájdalom

Ha a semmiből tör ránk ilyen fájdalom és ez az érzés percekig érezhető, ráadásul egyre erősebb, akkor figyelmeztető jele a méhnyakráknak.

9. Hátfájás

Az emberek 80%-a szenved hátfájástól, ami ugyanakkor utalhat a méhnyakrák tüneteire is. Ajánlott egy teljes körű vizsgálat elvégzése.

10. Hirtelen fogyás

Habár ez több más dologhoz is köthető, fontos tudni, hogy ha a megszokott életmódunkat folytatjuk, és hirtelen több kiló súlytól szabadulunk meg, akkor ajánlott feltárni az okát.
A fentiektől eltérően nem csak akkor kell kivizsgáltatni magunkat, ha problémákat észlelünk. Évente ajánlott egy teljes körű vizsgálat elvégzése, ami mindenféle betegséget képes meghatározni. Így mi magunk is nyugodtabbak lehetünk és az egészségünk érdekében is tettünk egy lépést.
Hozzászólások: