10 súlyosan vesekárosító szokás – figyeljünk oda veséinkre!

A vesék nagyon fontosak egészségünk szempontjából. Megszűrik a vért, hormonokat termelnek, felszívják az ásványi anyagokat, vizeletet termelnek, semlegesítik a méreganyagokat és savakat. Úgy, mint az egyik legfontosabb szerv a testünkben, a vesék törődést érdemelnek.

A vesék folyamatos sérülését vagy csökkent kapacitását gyakran évekig nem vesszük észre, mert a vesék mindössze 20%-os kapacitással is képesek működni. Ezért a vesebetegségeket gyakran “csendes betegségnek” nevezik. Ezért is nagyon fontos hogy vigyázzunk rájuk, mielőtt még túl késő lenne.

Itt van egy lista arról a 10 szokásról, amelyek nagy nyomást gyakorolnak a vesékre és idővel komoly károkat okozhatnak:

1. Nem iszunk elég vizet

A vese legfontosabb feladata, hogy szűrje a vért, semlegesítse a méreganyagokat és az anyagcseréből visszamaradt hulladék anyagokat. Ha valaki nem iszik elegendő tiszta vizet a nap folyamán, a méreganyagok és a hulladékanyagokok elkezdenek felhalmozódni és súlyos károkat okozhatnak a szervezetben.

2. Túl sok sót tartalmazó étrend

A szervezetnek szüksége van nátriumra vagy sóra a megfelelő működéshez. A legtöbb ember azonban túl sok sót fogyaszt, amely megemelheti a vérnyomást és sok stresszt gyakorol a vesére. Jó örökszabály: nem több, mint 5 gramm sót kellene csak fogyasztani naponta.

3. Gyakran késleltetjük a természet hívó szavát

Sokan közülünk figyelmen kívül hagyjuk azt a késztetést, hogy wc-re menjünk, mert túl elfoglaltak vagyunk vagy el akarjuk kerülni a nyilvános illemhelyeket. A vizelet rendszeres visszatartása növeli a vizelet nyomását és veseelégtelenséghez, vesekő és inkontinencia kialakulásához vezethet. Figyelj a testedre ha hív a természet!

14520604107953_56162009781828_db

4. Túlzott cukorfogyasztás

Tudományos kutatások kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik 2 vagy több cukros italt fogyasztanak naponta, nagyobb valószínűséggel fordul elő fehérje a vizeletükben. A fehérje megjelenése a vizeletben egy korai jele annak, hogy a vesék nem végzik rendesen a munkájukat, úgy ahogy kellene.

5. Vitaminok és ásványi anyagok hiánya

Tiszta, teljesértékű étrend fogyasztása, olyan ami tele van friss zöldségekkel és gyümölcsökkel fontos az általános egészségünk és jó veseműködésünk érdekében. Sok hiányosság növeli a vesekő vagy veseelégtelenség veszélyét. A B6-vitamin és a magnézium például nagyon fontos a vesekő kockázatának csökkentésében.

6. Túl sok állati fehérje

A fehérje túlfogyasztása, különösen a vörös húsoké, növeli a vesék terhelését. Így több fehérje az étrendünkben azt jelenti, hogy a veséknek még keményebben kell dolgozniuk és ez vesekárosodáshoz vagy idővel diszfunkcióhoz vezet.

7. Alvásmegvonás

Mindannyian hallottuk már, hogy milyen fontos egy jó éjszakai pihenés. A krónikus alváshiány számos betegséghez, köztük vesebetegségekhez is vezethet. Az éjszaka folyamán a szervezet regenerálja a sérült veseszöveteket így muszáj, hogy időt adjunk a szervezetnek arra, hogy meggyógyítsa és megjavítsa önmagát.

8. Kávéfogyasztás

Csakúgy mint a só, a koffein is megemelheti a vérnyomást és külön megterhelést jelent a vesékre. Idővel a túlzott kávéfogyasztás is károsíthatja a veséket.

9. Túlzott fájdalomcsillapítás

Túl sok ember szed fájdalomcsillapítót kis fájdalmaira, miközben sokmindenre van természetes és biztonságos megoldás is. A fájdalomcsillapítókkal való visszaélés súlyosan megkárosíthatja a májat és a veséket.

10. Alkoholfogyasztás

Annak ellenére, hogy semmi baj nem történik akkor ha egy pohár bort vagy sört iszik meg az ember néha, a legtöbben viszont nem állunk meg csupán egy ital után. Az alkohol valójában legális toxin, ami sok terhet ró a veséinkre és a májra. Hogy egészségesek maradjatok és a veseproblémák is elkerüljenek benneteket fontos az, hogy lehetőleg sok friss, saját termesztésű, vagy kistermelőtől vásárolt élelmiszereket fogyasszatok és a fenti adatok szem előtt tartása mellett a vesék nem lesznek állandó stressz alatt, szervezeted pedig meg fogja hálálni a törődést.

Hozzászólások: